Nagyvilág

Milliárdos juharszirup-lopás

Kifosztottak egy fontos juharszirup-raktárt a kanadai Québec tartományban, ahol „stratégia tartalékot” tároltak a kanadai gazdaság számára meghatározó édességből.

A kanadai hatóságok még mindig nem tudják, hogy pontosan mekkora mennyiségben és értékben loptak el juharszirupot az ügyes betörők, akiknek sikerült olyan jól álcázniuk akciójukat, hogy azt csak feltehetően több nappal a tett elkövetése után vették észre. A Montrealtól 160 kilométerre északkeletre fekvő raktárban ,54 millió kilogrammnyit tároltak az értékes élelmiszerből a kanadai juharszirup-termelők.Az ott lévő juharszirup összértéke több mint 30 millió dollár (6,6 milliárd forint). Elképzelhető, hogy mindet meglovasították.

Québec tartomány adja a juharszirup világtermelésének 70-80 százalékát; az édességet a juharfák nedvének lecsapolásával nyerik. A termék olyan értékes, hogy a gyártók a teljes termésre biztosítást kötnek, sőt “stratégiai tartalékot” képeznek belőle. Az ágazati szövetség éppen ezért azt állítja, hogy a hordók lecsapolása ellenére nem lesz hiány juharszirupból.

A rendőrség szerint a szokatlan zsákmányt választó tolvajok a feketepiacon akarják értékesíteni a drága csemegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik