Nagyvilág

Újabb rejtélyes kór, az AIDS-hez hasonlít

Ázsiaiaknál mutatták ki a betegséget. Szerzett immunhiányos állapotot idéz elő, de nem fertőző.

Az érintettek túlnyomó része ázsiai, néhányan az Egyesült Államokban élnek. A beteg immunrendszere károsodik, így a szervezet nem tud védekezni a kórokozók ellen. Sarah Browne, az Egyesült Államok Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) kutatója azt mondta, egyfajta szerzett immunhiányról van szó, az nem öröklődik és felnőtteknél fordul elő, ám nem terjed vírus segítségével, mint az AIDS.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban most közzétett tanulmány szerint maga a betegség nem terjed emberről emberre, de az nem kizárt, hogy a betegséget valamilyen fertőzés váltja ki. A betegség felnőtteknél 50 éves kor körül jelenik meg. Néhány páciens meghalt fertőzések miatt, amelyekkel legyengült immunrendszerük nem tudott megküzdeni, köztük néhány Egyesült Államokban élő ázsiai is, de számukat Sarah Browne nem tudta megbecsülni.

A kutatók szerint a betegek többségének szervezete olyan antitesteket termel, amelyek blokkolják a gamma-interferont, azt a kémiai szignált, amely segíti a testet, hogy megszabaduljon a fertőzésektől. Ebben az állapotban az érintettek különösen esendővé válnak a kórokozókkal, főként a mikobaktériumokkal szemben.

Az  új betegséget “felnőttkori” immunhiányos szindrómának nevezték el a kutatók, mert okára egyelőre nem tudnak választ adni. A tény, hogy csaknem valamennyi páciens ázsiai vagy Ázsiában született, arra utal, hogy genetikai tényező, környezeti hatás is közrejátszhat a betegségben – összegezték véleményüket a kutatók. A gyógyításhoz próbáltak antibiotikumokat és rákgyógyszereket, amelyek csökkentik az említett antitestek termelődését, de úgy tűnik, a krónikus állapot fennmarad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik