Nagyvilág

Munkanélküli bosszúja volt a New York-i mészárlás

Ketten meghaltak, kilencen megsebesültek az amerikai nagyváros egyik legnépszerűbb turistacélpontjánál, ahol egy 53 éves férfi lövöldözött. A halottak egyike az elkövető, akit rendőrök öltek meg. Az ámokfutó áldozata egy korábbi kollégája, egy 41 éves férfi.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök tájékoztatása szerint a férfit egy éve bocsátották el munkahelyéről, emiatt kezdett ámokfutásba egykori munkaadója előtt a 33. utcában helyi idő szerint reggel kilenc óra után három perccel egy pisztollyal. Ezt követően az Empire State Building irányába indult, ahol tűzharcba keveredett az épület előtt szolgálatot teljesítő rendőrökkel, akik agyonlőtték.

A kilenc sebesült – két nő és hét férfi – állapota nem életveszélyes. Korábbi jelentések tízre becsülték a sebesültek számát. Kelly elmondta, lehet, hogy egyeseket a rendőrök lövései sebesítették meg. A rendőrfőnök közölte, hogy a nyomozás folyamatban van, az ügy részletei még nem teljesen világosak.

Egy közelben dolgozó munkás szerint a férfi fejbe lőtte áldozatát, majd miután az földre rogyott, még egy lövést adott le testére, és nyugodtan elsétált. Szemtanúk szerint az Empire State Buildingben pánik tört ki a lövések hallatán, egyesek azt hitték, hogy az ámokfutó az épületen belül lövöldözik.

A lövöldözés a reggeli csúcsforgalomban, a nyári turistaszezon tetőpontján történt, a New Yorkba látogató emberek egyik kedvenc látványosságánál. A 102 emeletes Empire State Building New York egyik jelképe. Az épület korábban negyven évig volt a világ legmagasabb épülete. A World Trade Center ikertornyainak 2001. szeptember 11-i elpusztítása óta ismét a város legmagasabb épülete. Az 1931-ben épült Empire State Buildinget évente mintegy 3,5 millió turista keresi fel.

Michael Bloomberg New York-i polgármester azonnal a helyszínre sietett, ahol “szörnyű tragédiának” nevezte az eseményt. Egyúttal megköszönte, hogy a rendőrök és civilek “hősies” fellépése megakadályozta, hogy még nagyobb tragédia történjen. A fegyvertartási szabályozás szigorításáért korábban többször hevesen kiálló polgármester emlékeztetett rá, hogy New York az Egyesült Államok legbiztonságosabb nagyvárosa, de “nem védett az országos problémát jelentő fegyveres erőszaktól”.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben több lövöldözés váltott ki megdöbbenést. Július 20-án 12-en haltak meg és 58-an sebesültek meg a coloradói Aurorában egy moziban, amikor egy fiatal férfi tüzet nyitott egy Batman-film bemutatóján. Augusztus 5-én hét ember halálát okozta egy szikh templomnál történt lövöldözés a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában. Augusztus 13-án a Texas A&M Egyetemen egy ámokfutó három emberrel végzett.

Az elharapódzó fegyveres támadások miatt a fegyvertartás kérdése is kampánytémává vált Amerikában a novemberben esedékes elnökválasztás közeledtével. Ugyanakkor eddig sem Barack Obama demokrata párti elnök, sem kihívója, a republikánusok várható jelöltje, Mitt Romney nem emelt szót a fegyvertartási szabályok jelentős szigorítása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik