Nagyvilág

Elengedett két nőt a francia túszejtő

Francia túszejtés (franciaország, túszejtés, )
Francia túszejtés (franciaország, túszejtés, )

A magát az al-Kaida tagjának valló férfi ételért cserébe engedte el az egyik túszt, majd később még egyet. Még kettő ember van a fogságában a toulouse-i bankban.

Az I-télé francia hírtelevízió helyszíni tudósítása szerint az első nő – aki a bank egyik alkalmazottja – nem sokkal azután hagyhatta el az épületet, hogy a kommandósok megkezdték a tárgyalásokat a túszejtővel. A tudósítás szerint a fegyveres férfi ételért cserébe engedte el a nőt. A tárgyalások folytatódtak, és később egy másik nőt is kiszabadulat az épületből. Közben a helyszínre érkezett a túszejtő lánytestvére, aki a kommandósokat segíti a tárgyalásokban.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres délelőtt 10 óra után hatolt be a bankba, ahol – miután lövéseket adott le – négy túszt ejtett, köztük a fiók vezetőjét. Rendőrségi források szerint senki nem sérült meg a támadásban.

Őrült lehet a túszejtő

“Még nem tudjuk, hogy egy rosszul végződött fegyveres rablás történt-e, vagy pedig egy előre kitervelt (túszejtő) akcióról van szó” – hangsúlyozta egy helyszíni rendőrségi forrás. Hozzátette: “A legvalószínűbb feltételezés, hogy egy őrülttel állunk szemben, ami nem könnyíti meg a helyzetet”.

Az I-télé tudósítója úgy értesült: a túszejtő egy 26 éves, skizofréniával diagnosztizált férfi. Személyazonosságáról annyit árult el a rendőrség, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, és a rendőrséggel is volt dolga már, de azt nem közölték, hogy pontosan milyen ügyben. Több forrás is úgy tudja, hogy a túszejtő Bumazának nevezi magát. A kiejtés alapján lejegyzett nevet a hatóságok egyelőre nem erősítették meg.

A férfi lánytestvére újságíróknak elmondta: testvére 26 éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel, pszichiátriai zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal szemben.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres a rendőrség elit alakulatának a helyszínre érkezését követelte, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni. Azóta sem derült ki, hogy pontosan mi motiválta tettében. Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani.

Hivatalos közlések szerint a déli Bordeaux-ból és Marseille-ből irányítottak különleges egységeket Toulouse-ba.

A túszejtés attól a háztól 500 méterre történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték azt a – magát a lakásában elbarikádozó – terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Az elnökválasztási kampány idején történt gyilkosságsorozat nagyon megrázta egész Franciaországot. Egy toulouse-i konzervatív imám, Abdelfattah Rahhaoui a YouTube-on közzétett felhívásában óva intette a franciaországi fiatal muzulmánokat attól, hogy néhány fanatikus hatására az iszlám téves értelmezése nevében a Merahéhoz hasonló erőszakos cselekményekben vegyenek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik