Nagyvilág

A Szentszék megfegyelmezné az amerikai apácákat

A Vatikán szerint az amerikai apácák egyes kérdésekben túlságosan szabadosak és változtatniuk kell hozzáállásukon.

A Vatikán kedden ismételten felhívta az amerikai apácák figyelmét arra, hogy erkölcsi kérdésekben túlságosan “szabados” álláspontot foglalnak el, s hogy az engedelmesség kötelme rájuk is vonatkozik.

Ezen a napon a Vatikánban találkoztak a Hittani Kongregáció vezetői az egyesült államokbeli Legfőbb Szerzetes Elöljárónők Konferenciájának (LCWR) küldöttségével.

A Szentszék már áprilisban “komoly tanbeli eltérésekre” hivatkozva fogalmazta meg bírálatát az LCWR tevékenységével kapcsolatban. Ez a szervezet az Amerikában szolgáló nővérrendek vezetőit tömöríti, mintegy 1500 tagja van, ők az Egyesült Államokban szolgáló rendek 57 ezer nővérének 80 százalékát képviselik.

A szervezet működésével kapcsolatban a Hittani Kongregáció már 2001-ben fenntartásait fejezte ki, 2008 óta pedig Leonard Blair toledói püspök végzett értékelést az LCWR munkájáról. A vizsgálatok eredményeiről áprilisban számolt be a kongregáció vezetője (prefektusa), William Levada. A bíboros szerint az LCWR megreformálására van szükség, mégpedig szabályzatának, programjának, az általa követett liturgiának a felülvizsgálásával, mindezek ugyanis a Vatikán szerint eltávolodtak az egyház tanításától.

A szexualitásra, abortuszra, eutanáziára vonatkozó kérdésekben az LCWR nyíltan az egyházzal ellentétes nézeteket vall például a nők pappá szentelése, a homoszexuálisok lelkipásztori gondozásának értelmezése vagy a katolikus tanítással összeegyeztethetetlen radikális feminizmus terén.

A Vatikán képviselői a keddi találkozón “az egyházi szeretetközösség megerősítésére”, a “türelmes és együttműködő megújulás” fontosságára helyezték a hangsúlyt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kánoni jog értelmében ez az amerikai szervezet továbbra is a Szentszék felsőbb szintű irányítása alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik