Nagyvilág

Obama fokozta a támadásokat Irán ellen

Barack-Obama-es-George-W-Bush(960x640)(1).jpg (barack obama, george w. bush, )
Barack-Obama-es-George-W-Bush(960x640)(1).jpg (barack obama, george w. bush, )

Barack Obama amerikai elnök személyesen rendelte el, hogy az iráni nukleáris program lefékezése érdekében fokozzák az ország urándúsító létesítményei elleni kibernetikai támadásokat – jelentette a New York Times.

Az iráni nukleáris létesítmények elleni támadás Olimpiai játékok fedőnéven már a Bush-kormányzat alatt elkezdődött, és Obama elnöksége első napjaiban rendelte el a Stuxnet fedőnéven ismertté vált féreg bevetésének fokozását. A sajtóforrások szerint az Egyesült Államokban vagy Izraelben kifejlesztett féreg – a New York-i napilap közös amerikai-izraeli erőfeszítés termékének nevezi – 2010 derekán kiszabadult az iráni natanzi erőműből, elterjedt az interneten, így beavatatlan szakértők is tanulmányozhatták.

Obama a lap értesülése szerint a féreg elszabadulásának hírére mérlegelte a program felfüggesztését, de végül a folytatás mellett döntött. A férget egy fehéroroszországi biztonsági cég találta meg először egy iráni ügyfelének komputerén. A Stuxnetet tanulmányozó szakemberek szerint a kifinomult kibernetikai fegyvert valószínűleg állami szintű tényező fejleszthette ki.

Az elnök a lap szerint megfontolás tárgyává tette, hogy a Stuxnet-támadás más államokat, esetleg terroristákat vagy hackereket is hasonló akcióra bátoríthat, ám végül arra a következtetésre jutott, hogy Washingtonnak nincs más eszköze Teherán ellen.

A The New York Times szerint a támadás célja a natanzi erőmű számítógégei feletti ellenőrzés megszerzése volt. A lap úgy tudja, hogy a Stuxnetet az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és egy titkos izraeli kibernetikai csapat fejlesztette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik