Nagyvilág

Olasz földrengés: pánik, károk, áldozatok

Bologna közelében három ember meghalt, kettő megsérült, amikor hajnalban rengett a föld.

5,9-es erősségű földrengés volt az észak-olaszországi Bologna közelében. Az amerikai földrengéstani intézet (USGS) először 6,3-as erősségűnek jelezte a rengést, amely közép-európai idő szerint 4 óra után történt. A rengés központja a Bolognától 36 kilométerrel északra lévő Finale Emilia településen volt, a felszín alatt mintegy 10 kilométerrel.

Az olasz tűzoltók először azt jelentették, hogy senki nem halt meg és károkat sem okozott a hajnali földmozgás. Később kiderült, vannak károk, áldozatok. Az egyik haláleset egy Ferrara mellett műanyagipari csarnokban történt, amely összeomlott. Két másik ember egy kerámiaüzemben halt meg, miközben éjszakai műszakban dolgozott. Egy tető beomlott Sermidében, Bondeno mellett ház dőlt össze és van olyan beomló épület, amelyben bent rekedtek a lakók.

Az ANSA hírügynökség szerint a térségben élők az utcára menekültek. A rengést érezni lehetett Emilia-Romagna és Veneto régióban, illetve Ausztriában is. Korábban volt egy kisebb földrengés is Lombardiában. Annak az erőssége 4,1-es volt – tudatta az AFP. A legutóbbi jelentős olaszországi földrengés 2009-ben volt Aquilában. Akkor csaknem 300 ember halt meg. Idén januárban volt egy 5,3-es rengés az ország északi részén.

Halálos áldozatokkal járó olaszországi földrengések

1908. december 28. – A szicíliai Messina és Reggio di Calabria városát a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg. A törmelékek alól 84 ezer holttestet emeltek ki, a halottak számát több mint 100 ezerre becsülik.

1915. január 13. – A Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés pusztított az Abruzzo tartománybeli Avezzanóban, a halottak száma 29 980 volt.

1968. január 14-15. – A Richter-skála szerinti 6,5-ös földrengés rázta meg a szicíliai Belice völgyét, négy községet a földdel tett egyenlővé, a halálos áldozatok száma 370 volt.

1976. május 6. – Friuli tartományban, Udíne környékén 6,5-ös erősségű földrengés pusztított, amelynek következtében 946-an életüket vesztették.

1980. november 23. – A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés pusztított Dél-Olaszországban, Irpinia régióban, a halottak száma 4 800 volt.

1990. december 13. – Szicília délkeleti részét, Carlentin és Noto városok környékét a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés rázta meg. A halálos áldozatok száma 19 volt.

1997. szeptember 26. – Három, a Richter-skála szerinti 5,5, 5,7, illetve 4,7 fok erősségű rengés sújtotta Olaszország középső részét, a rengések epicentruma Umbria és Marche tartományok határán, az Appenninekben volt. A katasztrófának 11 halálos áldozata volt.

1998. szeptember 9. – Dél-Olaszországban, Campania, Calabria, Basilicata és Puglia tartományokban pusztított a Mercalli-skála szerinti 8-as erősségű földrengés, amelynek következtében ketten meghaltak.

2001. július 17. – A Richter skála szerint 5,2-es erejű földrengés volt Olaszország északkeleti részén, Alto Adige tartományban. A rengés négy halálos áldozatot követelt.

2002. október 31. –  A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Molise dél-olasz tartomány székhelyét, Campobassót és környékét. Egy iskolában a leszakadó födém huszonkilenc gyermek életét oltotta ki.

2009. április 6. – A Richter-skála szerint 6,3 erősségű földrengés rázta meg a közép-olaszországi Abruzzo régiót. A rengés epicentruma L,Aquila város közelében volt. A katasztrófában 309-en haltak meg, a sebesültek száma 2000-re tehető, a városban és a környező falvakban mintegy 50 ezren maradtak fedél nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik