Nagyvilág

Sültkrumpli-diplomácia Washingtonban

Volt-e már módja megkóstolni az amerikai gyorsételeket? - kérdezte meg az őt a Fehér Házban pénteken először felkereső Francois Hollande francia elnöktől a vendéglátó, Barack Obama.

Az amerikai elnök feszültségoldónak szánta a kérdést, amit a francia vendég és a jelenlévő újságírók derültséggel nyugtáztak. Obama nem először “lepleződött” már le azzal kapcsolatban, hogy a first ladynek az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatos kampánya ellenére nem tudta legyőzni a gyorséttermi “hulladékételek” iránti rajongását.

“Alig várom, hogy halljam a véleményét a chicagói sajtburgerről” – mondta Hollande-nak Obama. “Semmi kifogásom a sajtburger ellen” – válaszolt az újdonsült francia államfő.

“Egyébként jól illik hozzá a francia (sült) krumpli” – fűzte tovább a kulináris témájú bemelegítő beszélgetést az amerikai vezető.

A pénteki kétoldalú megbeszélés után egyébként az amerikai és a francia elnök meglehetősen sok időt tölt majd egymás társaságában. Obama és Hollande találkozik majd a G8-csoport péntek este kezdődő Camp David-i csúcstalálkozóján, majd a NATO vasárnap megnyitandó chicagói csúcstalálkozóján is.

2003-ban, amikor Franciaország nem mutatott hajlandóságot Irak amerikai inváziójának támogatásához, hazafias érzelmű amerikai honatyák a washingtoni kongresszus éttermében “szabadság krumplira” keresztelték át a “francia” sültkrumplit. A példát a franciák “szövetségesi hűtlenségén” felháborodott országban számos helyen követték.

A washingtoni francia követség akkor közölte: számára voltaképpen édes mindegy, hogy az amerikaiak hogyan nevezik a szalmaburgonyájukat – amely egyébként nem is Franciaországból, hanem Belgiumból származott vissza a “földialma” őshazájába, az Újvilágba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik