Nagyvilág

Összevesztek a királyi családok

A spanyol királyi pár nem megy el II. Erzsébet uralkodásának gyémántjubileumára.

János Károly spanyol király már korábban lemondta a pénteki ünnepi ebédet, most kiderült, hogy feleségét, Zsófiát is hiába  várják Londonba, hogy megünnepeljék II. Erzsébet uralkodásának hatvanadik évfordulóját. A 73 éves királyné sem teszi tiszteletét az eseményen. Az ok: Gibraltár.

Nagy-Britannia és Spanyolország évszázadok óta vetekszik az Ibériai-félsziget déli részén lévő kicsiny területért. Gibraltár 1713-ban került az angolok kezére, 1967-ben népszavazás erősítette meg a brit fennhatóságot, de a területet Spanyolország továbbra is magáénak követeli.


II. Erzsébet
Fotó: Northfoto

Már 1981-ben is diplomáciai malőrt okozott az alig néhány négyzetkilométernyi földnyelv hovatartozása. A spanyol királyi pár nem fogadta el Károly herceg és Diana meghívását az esküvőjükre, mert Gibraltáron akarták tölteni a mézesheteket.

Most azon akadtak ki Madridban, hogy a brit uralkodó fia, Edvárd herceg és felesége júniusban látogatást tervez Gibraltáron, hogy ezzel is ünnepeljék II. Erzsébet uralkodásának gyémántjubileumát. A 86 esztendős brit uralkodó 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A jeles évfordulót egész éven át tartó rendezvénysorozatokkal ünnepli az ország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik