Nagyvilág

Palesztin államot ígér Netanjahu

Az izraeli kormányfő hivatalos iratban először tett ígéretet egy palesztin állam létrejöttére - írja a Háárec című baloldali újság.

Benjámin Netanjahu szombaton levelet adott át Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, és abban ígéretet tett egy palesztin állam létrehozására. A Háárec diplomáciai tudósítója – egy olyan forrást idézve, aki betekinthetett a közzé nem tett tartalmú levélbe – azt írta, hogy a levél ígéretet tartalmaz egy demilitarizált palesztin állam megteremtésére Izrael mellett, tárgyalásos, kétállami megoldás keretében.

Az újságíró hangsúlyozta, hogy bár Netanjahu már beszélt erről 2009 júniusában a Bar-Ilan Egyetemen és 2011 májusában a washingtoni kongresszusban is, ez az első eset, hogy feketén-fehéren le van írva egy hivatalos dokumentumban. “Ez az álláspont már elhangzott a Bar-Ilan Egyetemen mondott beszédben, de számos más alkalommal is – mondta nyugtatólag egy izraeli illetékes, utalva egyebek közt a két vezető 2010. szeptemberi washingtoni találkozójára és a januárban Ammánban tartott izraeli-palesztin puhatolózó tárgyalásokra. – A miniszterelnök már több alkalommal mondta, hogy ha békét teremtünk a palesztinokkal, a palesztin állam demilitarizált lesz.”

A Háárec idézett egy másik izraeli vezetőt is, aki szerint Netanjahu üzenete – amely Abbász korábbi levelére válaszol – felszólít a tárgyalások azonnali újrafelvételére “előfeltételek nélkül”, vagyis elutasítja a palesztin követeléseket, de új javaslatot nem tartalmaz. Abbász a maga levelében arra szólította fel Izraelt, hogy az 1967 júniusa előtti határok alapján újítsák fel a tárgyalásokat “kisebb és kölcsönösen elfogadott területcserékkel”, és Izrael teljesen fagyassza be a zsidó telepek bővítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik