Nagyvilág

Megszorongatta Obamát egy rab

A 17 és fél évre bebörtönzött rab a nyugat-virginai demokrata párti előválasztáson a szavazatok 41 százalékát szerezte meg.

A republikánus előválasztásokkal párhozamos demokrata szavazásoknak nincs különösebb jelentősége, mert Obamának a kormánypárton belül nem jelentkezett országos szintű riválisa, ám a keddi nyugat-virginai szavazás azt támasztotta ismét alá, hogy ebben az államban az elnök még a saját politikai pártján belül is népszerűtlen.

A zsarolás miatt leültetett Keith R. Judd 72 ezer szavazatot kapott az elnökre leadott 106 ezer vokssal szemben. Ezzel elvben a rabot küldöttek is képviselhetnék a Demokrata Párt szeptemberi országos konvencióján, ahol a duplázásban bízó Obamát hivatalosan is feljogosítják a Fehér Házért folytatandó küzdelemre, ám a potenciális delegátusok listájára senki sem iratkozott fel.

Noha az államban több demokrata szavazó él, mint republikánus, és a helyi szintű vezetés tagjai is főként a kormánypárt hívei közül kerülnek ki,  Nyugat-Virginiában a közvélemény-kutatások szerint a konzervatív ellenzék elnökjelölt-várományosa, Mitt Romney 17 százalékponttal vezet Obama előtt, akinek a támogatottsága a Gallup szerint itt mindössze 32,7 százalékos.

Az elnök a korábban megtartott, oklahomai előválasztáson a leadott szavazatok mindössze 57 százalékát szerezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik