Nagyvilág

A magyarok buktatják le a szerb választási csalást

A Vajdasági Magyar Szövetség több száz szimpatizánsa gyűlt össze a szabadkai Új Városháza előtt péntekre virradóra, ahol újraszámolják azokat a szavazatokat, amelyeket a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre adtak le.

A 109 szavazókörben leadott, külön-külön papírzsákban tárolt voksok átvizsgálása csütörtökön délután 6 órakor kezdődött el. A szavazólapok ellenőrzését a pártok delegáltjai az épület egyik földszinti termében végzik, tevékenységüket folyamatosan rögzíti egy kamera. Éjszaka az épület előtt sisakkal és pajzzsal felszerelt csendőrök sorakoztak föl.

Az aktivisták azért mentek az éjszaka közepén a középülethez, mert felmerült a lehetősége, hogy a helyi választási bizottság a törvényes péntek éjféli határidő előtt több mint húsz órával véget vet a voksok ellenőrzésének. Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai listavezetője az összegyűlteknek elmondta, sikerült megállapodásra jutni a bizottság elnökével, így a szavazólapok vizsgálata folytatódhat. A politikus közölte, egy kivételével valamennyi ellenőrzött zsák esetében eltéréseket fedeztek föl a jegyzőkönyvben rögzített számok és a zsákokban talált szavazólapok között. Volt olyan szavazókör, amelynél a voksoláson részt vett választók számánál több tucattal kevesebb és olyan is, amelynél nyolccal több szavazólap volt a zsákban. Az újraszámolásban résztvevő delegáltak az MTI tudósítójának olyan esetről is beszámoltak, amikor a fel nem használt és a zsákokban talált lapok színárnyalata eltért egymástól.

Maglai Jenő becslése szerint péntek éjfélig harminc-negyven szavazókör ellenőrzésével végezhetnek. Bár már ezekből az adatokból is következtetni lehet arra, mi történt a választásokon és azt követően, azonban szeretnék, ha mind a 109 zsákot átvizsgálhatnák – tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerdai szabadkai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem tartják elfogadhatónak a vasárnapi választások eredményeit, és követelik a szavazatok újraszámolását. “Szilárd meggyőződésünk, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták” – jelentette ki Pásztor István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik