Nagyvilág

Életben vannak a Szíriában elrabolt magyarok

Rablótámadás közben hurcolták el őket. A TEK biztos abban, hogy életben vannak.

Egy cég telephelye ellen végrehajtott rablótámadás közben rabolták el azt a két magyart, akik Szíriában kerültek emberrablók fogságába – közölte szűkszavú közleményében a Miniszterelnökség. Szijjártó Péter szóvivő közlése szerint különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra a fegyveresek, akiket magukkal hurcoltak.

A Terrorelhárítási Központnak konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak, és a jelenleg rendelkezésekre álló információk alapján azt lehet feltételezni, hogy életüket ebben a pillanatban nem fenyegeti közvetlen veszély – áll a közleményben.

A kormányfő szóvivője a közvélemény és a sajtó türelmét kérte a további információkkal kapcsolatban, közölve, hogy “többet jelenleg nem kívánunk közölni”. Szijjártó ezzel kapcsolatban emlékeztett arra, hogy a térségben rendkívül zavaros a politikai és a biztonsági helyzet, az információszerzés nehéz, és nem mindig megbízható.

Az MTI érdeklődésére korábban Magyarország damaszkuszi konzulja azt közölte, hogy az elrabolt személyek biztonsága érdekében a külképviselet nem közölhet részleteket az ügyről.

A közlemény szerint a Külügyminisztérium, a damaszkuszi magyar nagykövetség és a Terrorelhárítási Központ saját forrásait, kapcsolatait felhasználva, de szorosan együttműködve, éjjel-nappal dolgozik azon, hogy a Szíriában elrabolt két magyar állampolgár ügye mielőbb megnyugtatóan rendeződjön.

A túszok kiszabadítása a korábbi hasonló esetekből kiindulva akár hónapokat is igénybe vehet. Olvassa el összeállításunkat az Etiópiában, Szudánban és Thaiföldön elrabolt magyarokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik