Nagyvilág

“Nagy orwelli megfigyelőrendszertől” félnek a lengyeleket

Egy Lengyelországban fejlesztett intelligens utcafigyelő és internet-felügyelő rendszer miatt aggódnak a lengyelek.

Az európai INDECT-projekt keretében lengyel és külföldi egyetemek, magánvállalkozások, valamint rendőrségek a gyanús viselkedést és a bűncselekményeket automatikusan kiszűrő monitoring-rendszert akarnak létrehozni. A rendszer utcai kameráit többfajta érzékelővel szerelnék fel, hogy a hangon és a mozgáson kívül például a testhőmérséklet változásait is regisztrálják. Az adatokat számítógépes program elemezné kutatók által megírt viselkedés-algoritmusok alapján. A tervek szerint a rendszert egyebek között a belbiztonsági szolgálat (ABW) használná.

A lengyel belügyminisztérium azonban a közelmúltban váratlanul kilépett a projektből, és Jacek Cichocki belügyminiszter elismerte, hogy “a projekt megbontja az egyensúlyt a biztonság és az állampolgárok szabadsága, magánélete között”. Ezzel igazat adott a média és egyes kutatók feltételezéseinek, amelyek szerint a tárca attól tart, hogy a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodáshoz (ACTA) hasonlóan az INDECT is nagy társadalmi tiltakozást válthat ki.

Az egyik ellenzéki képviselő “nagy orwelli megfigyelőrendszernek” nevezte a megoldást, amely a Gazeta Wyborcza szerint is az állampolgárok széles körű megfigyelését szolgálná, mert nem csak a biztonság megszilárdítására lehetne használni.

A személyi jogokat védő Panoptykon alapítványt is aggasztja, hogy olyan “kereskedelmi cégek is megvásárolhatják, amelyekre semmilyen demokratikus ellenőrzés nem vonatkozik”.

A projektet koordináló krakkói Bányászati és Kohászati Egyetem (AGH) szóvivője viszont jogosulatlannak nevezte a rendszer kritizálását, mert szerinte “ilyen alapon a létező városi monitoring is megfigyelésnek nevezhető”, az internetfigyelő alkalmazása pedig elsősorban a gyermekpornográfia kiszűrését szolgálná. Az AGH rektora azonban elismerte: a széles körű etikai felügyelet mellett nincs jogi szakértői csoport, amely az innovatív technológiák törvényességét ellenőrizhetné.

A kutatók folytatják a 2013 végéig lezárandó projekt fejlesztését. Abban reménykednek, hogy a politikai viharok ellenére a lengyel rendőrség mégis használni fogja az INDECT-et, amely iránt az Europol, a spanyol védelmi minisztérium és több uniós tagállam rendőrsége is érdeklődik.

A 15 millió eurós projektet 75 százalékban az Európai Unió finanszírozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik