Nagyvilág

Már nem parancsol az aktivistát megütő izraeli katonatiszt

Megfosztották parancsnoki tisztségétől Sálóm Ejzner alezredest, aki puskájával arcon ütött egy dán tüntetőt.

Az alezredes még szombaton ütötte arcon M-16-os fegyverével a dán állampolgárságú aktivistát, aki többekkel együtt egy ciszjordániai úttorlasznál tüntetett Jerikótól északra. Az eset azután kavart botrányt, hogy a támadásról készült videofelvételt lejátszotta egy izraeli kereskedelmi televízió, és a video az internetre is felkerült. A felvétel alapján úgy tűnik, hogy az izraeli katonatiszt provokáció nélkül vágta pofán a dán fiatalt, aki az ütés erejétől a hátraesett és a földre zuhant.

Az esetet gyorsan elítélte az izraeli kormányfő és más izraeli vezetők, az Izraelbe akkreditált dán nagykövet pedig magyarázatot követelt az eset miatt. Ejzner alezredes szintén sajnálkozóan nyilatkozott. Elmondása szerint hibát követetett el, amikor kamerák előtt ütötte meg az aktivistát. Ő úgy látja, hogy „higgadtan” használta puskáját, mintha egy bot lenne, és senkinek az életét sem veszélyeztette.

Az izraeli hadsereg az eset után megfosztotta parancsnoki tisztségétől és két évre eltiltották a parancsnoki feladatok ellátásától az alezredest, de nem bocsátották el a hadsereg kötelékéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik