Nagyvilág

Robbanás egy vegyi üzemben

Robbanás történt szombaton egy német vegyi üzemben, legalább két ember súlyosan megsebesült, háromnak pedig nyoma veszett.

A Rurh-vidék északi részén, Dortmundtól mintegy 40 kilométerre északnyugatra fekvő Marl város ipari parkjában délután fél kettőkor robbant fel egy tartály az Evonik Degussa társaság üzemében. A tartályban fontos műanyagipari anyagokká alakítható ciklododekánt tároltak. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint egy sebesültet helikopterrel szállítottak kórházba, három embert pedig még keresnek. A rendőrség csak egy könnyebb sérültről tett említést.

A jelentős erőkkel felvonuló tűzoltók gyorsan megfékezték a robbanást követő tüzet, de a baleset helyszíne felett mintegy száz méter magas füstfelhő terjengett, s a belváros irányába terjedt. A hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy zárják be az ajtókat és ablakokat, s maradjanak otthonaikban. A mérésekből kiderült, hogy nem került a levegőbe az emberi egészségre ártalmas anyag, de a helyieket továbbra is arra kérik, hogy ne menjenek ki a szabadba.

A 6,5 négyzetkilométeren elterülő ipari területen – Németország egyik legnagyobb vegyipari parkjában – harminc vállalat 10 ezer munkást foglalkoztat. Az üzemek többsége éjjel-nappal működik. Marl városnak mintegy 87 lakosa van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik