Nagyvilág

Elvitték a 141 milliárdos nyereményt

Hetekig lottólázban égett az USA.

Minden idők legnagyobb, 640 millió dolláros (több mint 141 milliárd forintos) lottónyereményét vitte el a szerencsés nyertes péntek éjszaka az Egyesült Államokban.

A nyertes szelvényeket a keleti parti Maryland szövetségi államban, illetve az ország középső részén fekvő Illinois és Kansas államokban adták fel. A lottójáték szervezői a nyertesek jelentkezését várják, akiknek a kilétére szombaton még a sajtó nyilvánossága előtt sem derült fény. Amennyiben a három nyertes jelentkezik, úgy a 640 millió dolláros bruttó pénznyereményt elosztják közülük.

A nyertesek választhatnak: vagy a nyeremény azonnali kifizetését kérik, vagy 26 év alatt egyenlő részletekben. Az első esetben – ha mindhárman ugyanezt kérik – az adó levonása után fennmaradó 345 millió dollárt osztják szét köztük. A második esetben – ha szintén mindhárman ezt kérik – 480 millió dollár a nettó nyereményösszeg.

A történelem legnagyobb lottónyereménye megszerzésének lehetősége lázba hozta az Egyesült Államok lakóit, akik 1,5 milliárd dollárt költöttek el szelvényekre abban a reményben, hogy a szerencse kegyeibe fogadja őket, s az elenyészően csekély (1 a 176 millióhoz) esély mellett is övék lesz a tömérdek pénz. Arizonában például valaki 2600 dollár értékben vásárolt lottószelvényt.

Ezzel természetesen még mindig kicsi volt az esélye, ugyanis 176 millió dollárt kellett volna elköltenie ahhoz, hogy biztosan övé legyen a nyertes számkombináció. Annál, hogy valaki ezt megnyerje, ötvenszer nagyobb az esélye annak, hogy villám csap belé (mivel az Egyesült Államokban évente 90 embert üt agyon a villám), s nyolcezerszer nagyobb valószínűséggel válik gyilkosság áldozatává.

A 640 millió dolláros lottónyeremény megszerzéséhez – jelen esetben az abból történő részesedéshez – 56 számból 5 nyerőszámot kellett eltalálni, valamint a plusz egyes számot, amelyet másik 46 számból sorsolnak ki.
Az előző lottónyeremény-rekordot 2007-ben állították fel az Egyesült Államokban: 390 millió dolláron osztozott két szerencsés nyertes. Idén március elején pedig egy 81 éves Rhode Island-i nő nyert 336 millió dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik