Nagyvilág

Orbánékat bíróság elé citálja az EU

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében.

A brüsszeli indoklás szerint “a tagállam az uniós szabályokat megszegve továbbra is árbevételen alapuló különadó-fizetésre kötelezi a távközlési szolgáltatókat”.

A különadó a 2010 októberében bevezetett úgynevezett válságadó egyik eleme, amelyet Magyarország az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében a gazdaság három fő ágazatára (a bolti kiskereskedelmi tevékenységre, a távközlési tevékenységre és az energiaellátók teljes vállalkozási tevékenységére) vetett ki. A bizottság ezt jogtalannak ítélte.

Az uniós távközlési jogszabályok értelmében az ágazatspecifikus díjak kizárólag az ágazat szabályozásával összefüggésben felmerült költségek fedezetéül szolgálhatnak, nem lehetnek eszközei az államkassza gyarapításának – áll a testület közleményében.

Magyarország feltehetőleg komoly bírságra számíthat, ha nem módosítja a különadóra vonatkozó törvényt.

NGM: szó sincs jogsértésről

A távközlési szektor különadója nem ütközik az uniós jogba. Kivetéséről jogszerűen, nemzeti hatáskörben döntött a parlament, hogy azok a vállalatok, amelyek képesek az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteher-viselésre, járuljanak hozzá az államháztartás egyensúlyának javításához.

A kormány bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága – elfogadva a magyar jogi érveket – elutasítja az Európai Bizottság keresetét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik