Nagyvilág

Vadházasságban él az új német államfő

Az evangélikus lelkészt, egykori keletnémet polgárjogi harcost választották meg Németország államfőjének vasárnap. Joachim Gauck élettársával, a nála 20 évvel fiatalabb Daniela Schadttal költözik be az első számú közjogi méltóság rezidenciájába.

Az 1240 tagú úgynevezett szövetségi közgyűlés berlini szavazásán Gauck az első fordulóban győzött, a konzervatív-liberális kormánykoalíció, illetve az ellenzéki szociáldemokraták és Zöldek közös jelöltje 991 szavazatott kapott.

Beate Klarsfeldre, a hatodik parlamenti párt, a reformkommunista Baloldal jelöltjére 126-an szavaztak. A harmadik jelölt, Olaf Rose, akit a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) indított, 3 szavazatot kapott.

Gauck a 11. szövetségi elnök Németország második világháború utáni történetében. Ő az első német államfő, aki a volt NDK-ban élt, és ő az első pártonkívüli is a szövetségi elnöki tisztségben. Egy szombaton megjelent közvélemény-kutatás szerint a 82 milliós országban a lakosság 80 százaléka hiteles, megbízható személyiségnek tartja.

A megválasztott elnök beszédében emlékeztetett arra, hogy napra pontosan 22 éve, 1990. március 18-án tartották az első szabad választásokat az NDK-ban. Azóta “abban a szerencsében van részem, hogy közreműködhetek egy demokratikus társadalom kialakításában” – mondta Gauck.

Hozzátette: 22 éve megesküdött, hogy soha nem mulaszt el választást, az utóbbi években pedig azt tapasztalja, hogy egyre többen fordulnak el a politikától. Ezt mutatja a pártot nem választók arányának növekedése is. Hangsúlyozta: államfőként küzd majd ennek a folyamatnak a feltartóztatásáért, és arra fog törekedni, hogy csökkenjen a távolság a szavazópolgárok és a politika között.

Az előző német államfő, Christian Wulff február 17-én mondott le, azt követően, hogy a hannoveri ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte korrupció gyanúja miatt. Wulffot 2010 júniusában választották meg, miután Horst Köhler váratlanul lemondott a tisztségről.

Joachim Gauck élettársával, a nála 20 évvel fiatalabb Daniela Schadttal költözik be az első számú közjogi méltóság rezidenciájába. A 72 éves Gauck már 1991 óta különváltan él feleségétől, aki négy gyermeket szült neki, de bontóper nem választotta szét őket, vagyis elvileg ma is házastársaknak számítanak.

Gauck és Schadt kapcsolatát a német sajtó egy része máris a hatásvadász “vadházasság” kifejezéssel illeti. Mi több, egy velejéig konzervatív CSU-politikus, Norbert Geis már februárban – amikor öt párt megegyezett arról, hogy Gauckot jelölik a Christian Wulff lemondásával megüresedett államfői tisztségre – nyilvánosan a jelölt értésére adta: hozza rendbe magánéletét. “Alighanem magának Joachim Gauck úrnak állna leginkább érdekében, hogy mielőbb rendezze személyes viszonyait, nehogy ezzel támadási felületet nyújtson maga ellen” – jelentette ki Geis a Passauer Neue Presse című bajorországi újságnak nyilatkozva.

A Bajorországból érkező felszólítás azonban nem izgatja különösebben a csinos Schadtot. “Csak protokolláris okokból összeházasodni: nos, ezt nem tartanám helyesnek” – nyilatkozta a Bild am Sonntagnak. Élettársa feleségére, Gerhild asszonyra utalva pedig hozzáfűzte: “nemcsak Joachim és én, de az egész család el tudja fogadni a mostani helyzetet. Így talán a társadalom fennmaradó részének is megfelel majd ez a megoldás”.

Gauck és Schadt eddig “távkapcsolatban” élt: a férfi Berlinben, a hölgy Nürnbergben. (Daniela egy nürnbergi lap újságírója.) Hét közben telefonon tartották a kapcsolatot egymással, és csak a hétvégeken találkoztak. Ez a jövőben bizonyosan másként lesz. A távkapcsolat feladásától nem tart Daniela, mert – mint a Nürnberger Zeitungnak elmondta – “kipróbált kettőst alkotunk”.

Az átállás az eddigi életformáról egy teljesen újra nem lesz egyszerű. Mindazonáltal Schadt úgy látja, hogy van folytonosság eddigi és jövendő életmódja között. “Azért lettem újságíró, mert valamit meg akartam tudni a világról. Ezt a hozzáállást nyilván az új szerepemben is megtarthatom: az államfő társaként is sokat tanulhat az ember találkozásokból és feladatokból” – fogalmazott az új német elnök élettársa.

Már vasárnap hangos dicséretet kapott a német feministák vezéralakjától, Alice Schwarzertől. Az Emma magazin alapító főszerkesztője “független, öntudatos nőnek” nevezte a jövendő First Ladyt. Ezek a tulajdonságok pedig “átsugároznak a férfi partnerre, aminek kifejezetten örülök” – fogalmazott Schwarzer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik