Nagyvilág

Bilincseléses rendőrattak New Yorkban

Rendőrökkel csaptak össze antikapitalista tüntetők New Yorkban.

Rendőrökkel csaptak össze az Occupy antikapitalista mozgalom tagjai New York belvárosában vasárnapra virradó éjszaka, a nemzetközivé terebélyesedett tiltakozó mozgalom születésének féléves évfordulóján.

Helyszíni beszámolók szerint a hatóságok több tucat tüntetőt előállítottak. A tiltakozók New York üzleti negyedében, a Wall Street közelében lévő Zuccotti Parkban gyűltek össze, ott, ahol fél évvel ezelőtt, tavaly szeptember tizenhetedikén tartotta meg első tüntetését az Occupy Wall Street (Foglaljátok el a Wall Streetet!) elnevezésű mozgalom. A tiltakozás szószólója a baloldali nézeteiről és szókimondásáról is ismert Oscar-díjas filmrendező, Michael Moore volt.

A tüntetés szombaton este kezdődött, eleinte mintegy hatszázan vettek részt, majd egyre dagadt a tömeg. Éjfél előtt a tüntetők a hatósági tilalom ellenére kezdtek sátrakat felállítani a parkban, ekkor a rendőrség közbelépett. A tüntetők szembeszálltak a rendőrökkel, s nem voltak hajlandóak elhagyni a parkot. Helyszíni tudósítások szerint kaotikus jelenetek zajlottak le, a rendőrök több tucat megbilincselt tüntetőt szállítottak el a helyszínről. A hatóságok egyelőre nem adtak ki hivatalos tájékoztatást a történtekről.

Az Occupy első, fél évvel ezelőtti demonstrációjának mintájára más amerikai nagyvárosokban is tüntetések kezdődtek, s a mozgalomnak csakhamar külföldön is akadtak követői. Azóta számos amerikai és európai nagyvárosban voltak utcai megmozdulások az anyagi javak egyenlőtlen elosztása, a nagyvállalatok, pénzintézetek úgymond mohósága és a gazdagok szociális érzéketlensége ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik