Nagyvilág

A magyar kormány bízik Szlovákia elmarasztalásában

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem ért egyet a Sólyom-ügyben hozott állásfoglalásban és bízik a Magyarország számára pozitív bírósági döntésben.

A magyar fél nem ért egyet a főtanácsnoki indítvány következtetéseivel Sólyom László ügyében. „Bízunk benne, hogy amikor az Európai Bíróság meghozza ítéletét, abban a magyar álláspontot fogadja el. Magyarország álláspontja az, hogy a köztársasági elnök Szlovákia területére történő belépésének megtiltását az uniós jog alapján kell megítélni, tekintettel arra, hogy minden uniós polgárt, ideértve a tagállamok államfőit is megilleti az uniós jog által biztosított szabad mozgás joga” – válaszolta lapunk kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtó Főosztálya.

Hozzáteszik: „a vonatkozó uniós irányelv csak akkor teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy megtiltsák valamely uniós polgárnak a területükre történő belépését, ha az érintett személy személyes magatartása valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt jelent a társadalom valamely alapvető érdekére, márpedig Magyarország szerint a jelen ügyben nyilvánvalóan nem állt fenn ilyen helyzet”.

Lapunk kereste Sólyom Lászlót is, ám ő nem kívánta kommentálni a fejleményeket.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka kedden ismertette álláspontját, amely szerint a Szlovák Köztársaság nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megtagadta Sólyom László magyar köztársasági elnöknek a területére történő belépését. Egyúttal azt javasolta, hogy az Európai Bíróság utasítsa el a Szlovákia elleni magyar keresetet. A főtanácsnoki indítvány nem köti az Európai Bíróságot.

Sólyom László magyar köztársasági elnök 2009. augusztus 21-én egy szlovákiai székhelyű társadalmi szervezet meghívására a szlovákiai Révkomáromba (Komárno) szándékozott utazni egy helyi társadalmi szervezet meghívására, hogy részt vegyen Szent István szobrának avatási ünnepségén. Két nappal a tervezett látogatás előtt három szlovák közjogi méltóság – Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Pavol Paska házelnök – közös nyilatkozatot adott ki, kifogásolva, hogy a látogatás időpontját Budapest “érzéketlenül” választotta meg. A látogatás napján volt ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés csapatai – köztük magyar katonák is – megszállták Csehszlovákiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik