Nagyvilág

Szuperkedd, az amerikai elnökválasztás legfontosabb napja

Fontos állomáshoz ér a republikánusok véget nem érőnek tűnő előválasztási maratonja kedden, amikor egyszerre tíz államban döntenek arról, ki legyen Barack Obama ellenfele a novemberi elnökválasztáson. Mitt Romney megerősítheti vezető helyét, Newt Gingrich kiszállhat a versenyből, Ron Paul első győzelmében bízhat. Végső győztes azonban várhatóan továbbra sem lesz.

Noha az idei “szuperkedd” a méreteit tekintve szerényebb a négy évvel ezelőttinél – akkor kéttucatnyi államban szavaztak -, a mostani forduló eredményeinek ismeretében világosabbá válhat, hogy hamar lezárulhat-e az elnökjelölt-aspiránsok vetélkedése, avagy a republikánusoknak a nyárig elhúzódó, költséges belharcra kell-e berendezkedniük.

Az Alaszka, Georgia, Észak-Dakota, Idaho, Massachusetts, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont és Virginia államban megrendezendő forduló nyomán talán egyértelművé válik, hogy a vetélytársai közül van-e bármelyiknek komoly esélye megakadályozni Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót a hivatalos elnökjelöltség elnyerésében.

A keddi akaratnyilvánításon összesen 419 olyan küldött sorsa dől el, aki a Republikánus Párt augusztus végi konvencióján szavazni fog arról, hogy ki legyen Obama hivatalos kihívója. A jelöltség elnyeréséhez összesen 1144 szavazatara lesz szükség. A Michiganben, Arizonában és Washington államban aratott győzelmei után Romney a CNN nem hivatalos összesítése alapján 207 támogatóra számíthat, Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor 86, Ron Paul texasi képviselő 46, Newt Gingrich volt képviselőházi elnök pedig 39 szavazatra számíthat.

A március hatodikán választó tíz állam közül az ohiói előválasztást követi a legnagyobb figyelem, ahol a republikánus elnökjelöltaspiránsok közül legjobban álló Mitt Romney, és az őt jobbról előzni próbáló Rick Santorum tart fontos összecsapást. Romney győzelmével megerősíthetné vezető helyét, nagy lépést téve ezzel a republikánus elnökjelöltség megszerzésére, míg Santorum egy jó eredménnyel bizonyíthatná, hogy van esélye, és győzelme akár nyárig is elhúzódó republikánus kampányt vetíthet előre. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a két jelöltaspiráns gyakorlatilag holtversenyben vág neki a keddi szavazásoknak. Ohiót azért is nagy figyelem kíséri, mert a novemberi elnökválasztáson fontos ingaállamnak számít.

A szuperkedd különösen fontos Newt Gingrich számára. Az egykori házelnök bejelentette, hogy felhagy a küzdelemmel, ha nem sikerül győzni a számára hazai pályának számító Georgia államban, amelyet két évtizedig képviselt a kongresszusban. A jelöltség elnyerést a déli államokra feltevő Gingrich reményeit kampánya felélesztésére Rick Santorum ronthatja el Tennessee és Oklahoma államokban, ahol a keresztény szavazók billenthetik számára a mérleg nyelvét.

A republikánus mezőnyből kilógó libertariánus Ron Paul első győzelmét érheti el a szuperkedden. A lelkes rajongótáborral rendelkező texasi képviselő Idahóban, Észak-Dakotában valamint Alaszkában számíthat jó eredményre. Paul, akinek még egy államot sem sikerült eddig megnyernie győzelmet arathat Alaszkában, ahol a jelöltaspiránsok közül egyedüliként kampányolt személyesen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik