Nagyvilág

Elnöki utasításra felülvizsgálják a Hodorkovszkij elleni ítéletet

Az orosz államfő utasítást adott a legfőbb ügyésznek, hogy vizsgálja meg: törvényes volt-e az ítélet Mihail Hodorkovszkij és további 31 ember ellen.

A Kreml sajtóosztályának közlése szerint Dmitrij Medvegyev egy sor olyan utasítást írt alá, amelyek között szerepel egyebek között a Jukosz börtönben lévő vezetője, Mihail Hodorkovszkij ügyének felülvizsgálata is. Oroszország egykor leggazdagabb emberét 13 és fél évre ítélte a bíróság 2010-ben, de ebbe beleszámít a nyolc év vizsgálati fogság.

Az orosz államfő február 20-án találkozott a parlamenten kívüli pártok képviselőivel, akik arra kérték az elnököt, tekintsék át az általuk “politikai foglyoknak” tekintett személyek ügyét.

Az elnöki utasítás 32 személyt érint, és Jurij Csajka legfőbb ügyészt jelöli ki a végrehajtás felelősének. A felülvizsgálatot április elsejéig kell elvégezni.

Az ellenzékiek február 20-án Szergej Mohnatkin ügyében is közbenjártak Medvegyev elnöknél. A férfit azért ítélte két és fél évi börtönre a bíróság, mert 2009. december 31-én a moszkvai Triumfalnaja téri tiltakozó megmozduláson ellenállást tanúsított a rendőrökkel szemben.

Hodorkovszkij ügyvédje óvatosan fogalmazott a hír hallatán, mondván, hogy meg kell várni, mennyire komolyak a hatalom szándékai. Karina Moszkalenko szerint védencét törvénytelenül ítélték el, és már régen ki kellett volna engedni a börtönből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik