Nagyvilág

Tornádók csaptak le az USA-ban

Újabb szélviharok söpörtek végig pénteken az Egyesült Államok középnyugati és déli részén; a hatóságok szerint a forgószelek legalább 22 ember életét oltották ki, és épületeket rongáltak meg.

A helyi hatóságok közlése szerint Indiana államban 14-en, Kentuckyban 12-en, Ohióban pedig ketten haltak meg; a sérültek száma több százra rúghat.

Legalább 85 forgószél

A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban okoztak pusztítást, nagyjából ugyanott – a Nagy-tavaktól a Mexikói-öbölig húzódó sávban -, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, tizenhárom emberéletet követelve.

Az időjárási jelentéseket sugárzó Weather Channel televíziós csatorna több mint 85 forgószélről számolt be a térségből, a viharok fokozatosan kelet felé, az Appalache-hegység irányába vonulnak.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. A mintegy 2000 lakosú Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a vihar a szomszédos Henryville-ben is, ahol egy középiskolát tépázott meg, miközben a diákok az osztálytermekben voltak. A szomszédos iskolaépület első emeletét közben letépte a vihar és fákat csavart ki a földből a közelben, az autókat pedig jégeső rongálta meg, amely a beszámolók szerint baseball-labda nagyságú jégdarabokat zúdított a környékre.

Néhol jégesővel jött

Házak százaiban keletkezett súlyos kár, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása várhatóan több napot vesz igénybe.

Alabama államban golflabda nagyságú jégeső esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg.

A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

Tavaly rekord mennyiségű, összesen 1709 tornádó pusztított az Egyesült Államok területén, 550 ember halálát okozva. Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az idén még több forgószél várható, ami részben az általános felmelegedés, részben pedig a Mexikói-öböl felmelegedésének a számlájára írható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik