Nagyvilág

A németek ellenzik a bukott államfő tiszteletdíját

A németek jelentős többsége elutasítja Christian Wulff élethosszig tartó javadalmazását. Az ellenzék és a kormánypártok is háborognak.

Nem szűnik a vita a bukott német államfő tiszteletdíja körül. Egy reprezentatív felmérés szerint a németek több mint 80 százaléka elutasítja Christian Wulff élethosszig tartó javadalmazását, a Bild című lap pénteki beszámolója szerint pedig ellenzéki és kormánypárti politikusok is követelik, hogy a volt elnök mondjon le a forintban számolva havi 4,6 milliós juttatásról.

A konzervatívokkal közösen kormányzó liberálisok egy parlamenti képviselője, Erwin Lotter ügyészségi vizsgálatot is szorgalmaz annak feltárására, hogy a szövetségi elnöki hivatalban miként születhetett az a döntés, hogy Wulffot megilleti az évi 199 ezer eurós tiszteletdíj. Jürgen Koppelin, a liberálisok költségvetési szóvivője pedig úgy vélte, a legjobb az lenne, ha a volt államfő lemondana az ellátmányról, vagy felajánlaná jótékony célra – írta a Bild.

Wulffnak már csak azért sem volna szabad felvenni a pénzt, mert “egy kínos affér miatt megszégyenülve távozott hivatalából” – mondta a lapnak Peter Danckert szociáldemokrata parlamenti képviselő, hangsúlyozva, hogy a tiszteletdíj kifejezés a bukott államfő esetében “egyáltalán nem helyénvaló”.

Egy reprezentatív felmérés szerint a németek 84 százaléka ellenzi, hogy Wulff megkapja az elnöki nyugdíjat. Az ARD közszolgálati televízió csütörtök esti híradójában ismertetett közvélemény-kutatás szerint a lakosság csupán 15 százaléka tartja helyesnek az államfői hivatal döntését, amely szerint megilleti a juttatás a távozó szövetségi elnököt.

Pénteki lapok felhívják a figyelmet, hogy a döntést Lothar Hagebölling, az államfői hivatal vezetője hozta meg, aki Wulff bizalmasa volt már akkor is, amikor a kereszténydemokrata politikus 2003 és 2010 között Alsó-Szászország miniszterelnökeként dolgozott. A vonatkozó jogszabály szerint a mandátumuk lejárta előtt távozó elnököknek akkor jár tiszteletdíj, ha politikai vagy egészségi okból mondanak le. Az államfői hivatal megítélése szerint teljesülnek a folyósítás feltételei, hiszen Wulff azért távozott, mert az iránta megmutatkozó bizalom csökkenése tartósan akadályozta a munkavégzésben.

Christian Wulff február 17-én mondott le, miután a hannoveri ügyészség korrupció gyanújára hivatkozva mentelmi jogának felfüggesztését kérte a parlamenttől.

A legutóbbi hasonló eset Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter ügye volt. A plágiumbotránya miatt 2011-ben lemondásra kényszerült minisztert 30.932 euró egyszeri juttatás, úgynevezett átmeneti járadék illette meg, a konzervatív politikus elesett katonák családjának adományozta a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik