Nagyvilág

Merkel az eurózónában tartaná a görögöket

Angela Merkel német kancellár szerint nincsen garancia a második görög mentőcsomag sikerére, ugyanakkor Görögország esetleges kilépése az euróövezetből beláthatatlan kockázatokkal járna, az országnak ezért az euróövezetben kell maradni és végre kell hajtani az újabb csomaghoz kapcsolódó reformprogramot.

Merkel erről hétfőn beszélt a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában, ahol támogatást kért a képviselőktől a 130 milliárd eurós második görög mentőcsomaghoz. A kancellár hangsúlyozta: nincs száz százalékos garancia az újabb akció sikerére, az előnyök azonban meghaladják a kockázatokat.

Görögország esetében indokolt a másik lehetőségről, az euróövezet elhagyásáról is beszélni – jegyezte meg Merkel, hozzátéve, hogy a beláthatatlanul súlyos kockázatok miatt kalandorság volna ezt a lehetőséget választani.

A második mentőcsomaghoz kapcsolódó program nem csupán megszorításokat irányoz elő, a célja az, hogy ismét versenyképessé tegye a görög gazdaságot és elindítsa a fenntartható növekedés útján. Ezzel szemben áll a kilépés az euróövezetből és a rendezetlen államcsőd lehetősége, ami felelős politikus számára vállalhatatlan – fejtette ki Merkel a szavazást megelőző vitában. Várakozások szerint a Bundestag megadja a hozzájárulást a második görög mentőcsomaghoz, a kormány erre vonatkozó javaslatát a három ellenzéki párt közül kettő is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik