Nagyvilág

Orbán: jogellenes a kohéziós támogatások befagyasztása

Illegálisnak nevezte Orbán Viktor a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében tett látogatásakor.

A miniszterelnök pénteki, egynapos hivatalos németországi útja alkalmából tett látogatásról a lap Orbán tisztességtelen eljárást ró fel az EU-bizottságnak címmel számolt be.

Az írás bevezetőjében a FAZ kiemelte, hogy Orbán Viktor a lap munkatársai előtt visszautasította a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot, “nem törvényes és nem fair” eljárásnak minősítve az Európai Bizottság (EB) törekvését.

Orbán hangsúlyozta: a tagországi államháztartás feletti bizottsági ellenőrzés szigorítása “lényegében a mi kezdeményezésünkre” történt. “Nem értem, hogy (a bizottság) elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben” gyakorolja kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis “mindent megtesz az államháztartási konszolidációért” – fűzte hozzá a kormányfő a szerkesztőségi beszélgetésen.

Orbán Viktor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az EB esetleges politikai motivációit illetően, ugyanakkor közölte: síkraszáll azért, hogy az uniós pénzügyminiszterek március közepén soron következő tanácsülésén a testület ne kövesse az EB ajánlását – áll a FAZ beszámolójában.

A kormányfő felhívta a figyelmet az EB számításaira, amelyek szerint a deficit az idén a 3 százalékos határérték alatt lesz, jövőre pedig 3,25 százalék lehet, és visszautasította az EB állítását, amely szerint a reális hiány magasabb lenne, ha kiszűrnék az egyszeri intézkedések hatását. Hozzátette: az államháztartási helyzet alakulását valóban befolyásolják egyszeri hatások, ezek azonban nem érik el a brüsszeli bizottság által jelzett nagyságrendet. A deficit nagyobbik része szerkezeti jellegű – fejtette ki, hozzátéve, hogy erről az EB döntése előtt egy nappal levélben tájékoztatta a testület elnökét, de nem talált meghallgatásra.

Kormányzati számítások szerint 2013-ban Magyarországon lesz az egyik legalacsonyabb államháztartási hiány az Európai Unióban, az ország a hetedik vagy a nyolcadik helyet foglalja majd el a huszonhetek rangsorában – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy “nagyon komolyan” veszi a kohéziós támogatások befagyasztására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A miniszterelnök kifejtette: nem ellenzi, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési poltikában, azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, amint az Magyarország esetében történik.

A FAZ beszámolójában megjegyezte, hogy brüsszeli várakozások szerint a pénzügyminiszterek az EB ajánlásának megfelelő döntést hoznak majd. Ebben “politikai megfontolásoknak is lehet szerepük” – tette hozzá a német konzervatív lap, utalva a Brüsszel által kifogásolt magyar törvényekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik