Nagyvilág

Irán ráerősít az urándúsításra?

Irán az utóbbi négy hónapban felgyorsította a nukleáris fegyver előállításához szükséges dúsított urán előállítását - állítja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bizalmasnak szánt, de pénteken a sajtóba kiszivárgott jelentése.

A NAÜ vezérigazgatója által az igazgatótanács tagjai számára készített dokumentum szerint Irán 2010 eleje óta csaknem 110 kiló olyan dúsított uránt állított elő, amely 20 százaléknyi Urán-235-ös izotópot tartalmaz. Szakértők szerint ebből 250 kilogrammra van szükség nukleáris fegyver előállításához.

A dúsítást egyrészt Natanz város közelében, másrészt Kum mellett, egy Fordo nevű, 80 méterrel a földfelszín alatt lévő létesítményben végzik. Natanzban 52, egyenként mintegy 170 centrifugából álló centrifugasor dolgozik, Fordóban pedig csaknem 700 centrifuga, s megtörténtek az előkészületek újabbak munkába állítására.

A NAÜ küldöttsége a héten Iránban járt, de eredménytelenül tárgyalt két napon át Teheránban a vitatott iráni atomprogramról, s az iráni hatóságok nem engedélyezték a NAÜ szakértőinek a bejutást egy katonai létesítménybe. Alig egy hónapon belül ez volt a második tárgyalás Irán és a NAÜ szakértői között.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt tagadja.

A NAÜ négy éve hasztalan próbál megállapodni Iránnal abban, hogy működjön együtt nukleáris létesítményei nemzetközi ellenőrzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik