Nagyvilág

Bizonytalan Putyin jövője

Az elemzők szerint a putyini rendszer bomlását jelzik a hirtelen felbátorodott ellenzék elleni támadások.

Az újból elnöki címre pályázó Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hatalmi rendszerének bomlása olyan mértékű, hogy nem képes állni a versenyt, még úgy sem, hogy kezében van az államapparátus, és ellenfelei emiatt súlyos hátrányt szenvednek – állítja az orosz elnökválasztás esélyeit latolgató elemzésében a washingtoni Jamestown Alapítvány.

Él a cenzúra

A jelenlegi elnök, Dmitrij Medvegyev igyekszik olyan személynek mutatni magát, akinek megvan a terve arra, hogy gondosan kivitelezett reformokkal újjáélessze a rendszert. Medvegyevben azonban nem bízik a kormányzó bürokrácia kemény magja, és újításait, a “modernizálók” nagyobb politikai szerephez juttatására tett kísérleteit határozottan megnyirbálják.

Az orosz kormányzati rendszer, amely fontosabbnak tartja a lojalitást a törvényeknél, mereven ellenáll bármilyen reformnak, és autoritárius hajlamait mi sem mutatja jobban, mint a szabad média elleni támadások a közelmúltban. Az új ellenzék iránt akár csak egy kis szimpátiát is mutató tévéműsorokat cenzúrázzák vagy megszüntetik. Azokat az üzletembereket, akik olyan kritikus hangvételű újságokat mernek támogatni, mint a Novaja Gazeta, megbüntetik. A legegyértelműbb jelzés az volt, amikor a tulajdonos, a Gazprom állami nagyvállalat elbocsátotta az ellenzék szócsövének tartott Eho Moszkvi rádióadó vezérigazgatóját.

“Túlmenedzselt” győzelem

Elnökválasztási kampánya utolsó szakaszában Vlagyimir Putyin az ország egyik részéből a másikba siet, hogy mutassa, milyen erőteljesen foglalkoztatják az ország problémái. A belső köréhez tartozók nyilvánvalóan aggódnak a “túlmenedzselt” győzelem legitimitása miatt, maga Putyin pedig tanácstalan a tekintetben, hogy hová vezet “stabilitási és prosperitási” irányvonala.

A kormányfő minden hétfőn cikket jelentet meg elképzeléseiről, egyebek között arról, hogyan harmonizálná az etnikumközi kapcsolatokat (miközben a folytatódó észak-kaukázusi polgárháborúról nem vesz tudomást), miképpen javítana a befektetési légkörön (de a vészterhes korrupcióról és a rabló bürokráciáról nem ír) és hogyan erősítené a szociális juttatások és védelem rendszerét.

Minél jobban kopik a támogatottsága, Putyin annál inkább saját udvartartásának túsza lesz, azé az udvartartásé, amelyen belül korlátlan a kapzsiság, de a gőgös arrogancia könnyen enged utat a pániknak. Ettől az intrikák még dühödtebbekké válnak, és csökkentik Putyin azon kötelezettségvállalásának az erejét, hogy Dmitrij Medvegyevet tegye miniszterelnökké – vélekedik a Jamestown Alapítvány elemzője, Pavel Baev.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik