Nagyvilág

Irán háttérháborút játszhat

A múlt heti, izraeli diplomáciai beosztottak elleni támadásokat újabbak követhetik a jövőben. Irán így elkerülheti a nyílt konfliktust és bosszút állhat meggyilkolt tudósaiért.

Átfogó támadássorozat indult izraeli diplomáciai beosztottak ellen az elmúlt héten. A támadások után az izraeli vezetés hasból, a helyi rendőri erők pedig a nyomozás előrehaladtával jelentették ki, hogy a támadások mögött valószínűleg Irán, illetve a hozzá szorosan köthető Hezbollah siíta terrorszervezet állhat. Irán bosszút áll a meggyilkolt atomtudósok haláláért, elindult az iráni háború demó verziója, amikor még senki nem vállal felelősséget semmiért, de már mindenki tudja, ki áll a háttérben.

Eddig háromból egy

Az elmúlt héten három támadás történt, melyek célpontjai egyértelműen izraeli diplomáciai alkalmazottak voltak. Tbilisziben Georgia (Grúzia) fővárosában, az indiai Újdelhiben, valamint a thaiföldi Bangkokban zajlott le három különböző akció. Közülük kettő, a grúziai és az indiai incidens igen sok hasonlóságot mutat. Autórobbantások, melyekben izraeli diplomáciai tisztségviselők likvidálása volt a cél. Ez a két akció azonban sokkal profibb kivitelezés volt, mint a harmadik, bangkoki eset, ami tulajdonképpen teljes kudarcba fulladt.

Igazán sikeresnek csak az indiai merénylet mondható, ahol egy izraeli megsérült. Az izraeli külügyminisztérium közlése szerint az áldozat, Tal Yeshova, egy izraeli katonai attasé felesége diplomata autójában utazott a gyerekeiért, hogy felvegye őket az amerikai követségi iskolából. Az áldozat elmondása alapján egy motorbicikli haladt el mellettük, amelyről egy nő “rájuk dobott” valamit (feltehetőleg egy olyan mágneses tapadó-bombát, amilyet az iráni tudósok elleni merényletekben is használtak). Az autó hátsó része kigyulladt, majd a kocsi teljesen kiégett. A nő megsérült, de az állapota stabil és eszméleténél van. Rajta kívül könnyebben megsérült a sofőr és két járókelő.

A másik, a georgiai Tbilisziben történt merénylet egy az izraeli nagykövetséghez tartozó járművet célzott, melynek georgiai sofőrje furcsa hangra lett figyelmes, majd a kocsit megállítva egy szerkezetet fedezett fel az alvázhoz erősítve. Azonnal hívta a rendőrséget, akik hatástalanították a bombát.

A harmadik eset kakukktojás. Bangkok egyik kertvárosi kerületében először felrobbant egy épület, ahonnan a szemtanúk egy kimenekülő sebesült férfit láttak elrohanni. A férfi be akart szállni egy taxiba, de a taxis, látva sérüléseit nem engedte be az autóba. A terrorista a taxi után hajított egy gránátot, a gépkocsi pedig a külsérelmi nyomok alapján súlyosan megrongálódott a robbanás következtében. Az iráni férfi a menekülés során vélhetően fenyegetőzni akart a harmadik gránáttal, de az, eddig ismeretlen körülmények folytán véletlenül működésbe lépett és leszakította mindkét lábát.

IHáttérháború zajlik

Ez az eset sokkal amatőrebb próbálkozás volt, mint a két másik támadás. Legalábbis ezt állítja Paul Quaglia, veterán CIA ügynök a CNN oldalán megjelent elemzésében. Szerinte erről tanúskodnak a véletlen robbanások, a saját, valódi útlevelek használata hamisítványok helyett, valamint az előre megtervezett menekülési útvonalak hiánya és az elkövetőkről korábban készült biztonsági kamerás felvételek is, nem beszélve az amatőr robbanóeszközök használatáról. A thai hatóságok a súlyosan megsérült terroristán kívül a vele kapcsolatban lévő két másik iráni állampolgárt is őrizetbe vették és hajtóvadászatot indítottak két újabb iráni gyanúsított ellen, akik vélhetően a terroristák kiképzéséért voltak felelősek. A csoport célpontjai egy thaiföldi rendőrtábornok állítása szerint izraeli diplomaták voltak.

Pau Quaglia szerint a bangkoki támadás mögött is Irán áll, de igyekszik minél kevesebb szálon kapcsolódni az elkövetőkhöz, akár B-listás amatőröket is alkalmazva. Célja, hogy bosszút álljon az elmúlt időszakban iráni atomtudósok ellen elkövetett gyilkosságokért, ugyanakkor ne adjon nyílt támadási felületet Izraelnek.

Eközben az izraeli terrorelhárító hivatal megemelte a készültségi szintet, továbbá óvatosságra intették a külföldön tartózkodó izraelieket, akik most könnyen válhatnak célponttá. Az Egyesült Államokban is a Hezbollah amerikai sejtjeinek aktivizálódásától tartanak.  Az Irán és a nyugati hatalmak közötti viszony kiéleződése könnyen az elszórt, precíziós terrortámadások folytatódásával járhat, a magányos elkövetők segítségével pedig akár egy nyílt konfliktus idején is folytatódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik