Nagyvilág

Iráni hadihajók a Földközi-tengeren

Az újabb iráni földközi-tengeri demonstráció az Irán és Izrael közötti feszültség növekedésének légkörében zajlik.

Iráni hadihajók érkeztek szombaton a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán át – jelentette be az iráni haditengerészet parancsnoka, Habibulla Szajjári tengernagy az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint. A küldetéssel Irán erejének akarják megmutatni a környerző országoknak, és az erőfitogtatás a tengernagy elmondása szerint egyben “Teherán békeüzenete”.

A szombaton a Földközi-tenger vizeire érkező iráni hadihajók feltehetően a Sahid Kandi romboló és a Karg kísérőhajó, amelyek február eleje táján iráni sajtójelentések szerint több napot töltöttek a szaúd-arábiai Dzsidda vörös-tengeri kikötőben.

Iráni hadihajók először tavaly februárban keltek át a Szuezi-csatornán az iszlám forradalom 1979. évi győzelme óta, hogy megmutassák az Iráni Iszlám Köztársaság tengeri hatalmát. Az iráni vezetés azután indította el hajókat, hogy a csatornát ellenőrző Egyiptomban megdőlt Hoszni Mubarak elnök hatalma.

Az első iráni hadihajó-demonstráció élénk reakciókat váltott ki Izraelben, amely provokációnak nevezte a felvonulást, és saját flottáját riadókészültségbe helyezte. Washington figyelmeztette az iráni hadihajókat, hogy “tartsák magukat a nemzetközi joghoz, és ne kezdjenek semmilyen akcióba, amely a biztonságot veszélyeztethetné”.

Az újabb iráni földközi-tengeri demonstráció az Irán és Izrael közötti feszültség növekedésének légkörében zajlik. Ezt a feszültséget az iráni atomprogram kiváltotta nemzetközi válság és az Indiában és Thaiföldön a közelmúltban végrehajtott Izrael-ellenes merényletek táplálják, mely utóbbiakat Jeruzsálemben Teherán számlájára írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik