Nagyvilág

Új ENSZ-határozat jöhet Szíria ügyében

Francia-orosz tárgyalások kezdődtek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egy új határozatáról Szíria ügyében - közölte szerdán Alain Juppé francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy meg akarja vitatni "humanitárius folyosók" létesítését az arab országban.

“Meg kell védeni a lakosságot, és a dolgok humanitárius vetülete nagyon fontos – jelentette ki Juppé a France Info rádióban. – Újratárgyalunk egy határozatot a Biztonsági Tanácsban, hogy meggyőzzük az oroszokat”. Mint mondta, a világszervezet Közgyűlése csütörtökön szavaz egy “jelképes” határozatról, amelynek elfogadása növelné a damaszkuszi kormányra gyakorolt nyomást.

“A BT-ben meg kell vitatni a humanitárius folyosók általam korábban javasolt ötletét, hogy a civilszervezetek eljuthassanak azokba az övezetekbe, ahol botrányos mészárlások történnek” – mondta a miniszter, aki tavaly novemberben fordult e javaslattal az Európai Unióhoz, az ENSZ-hez és az Arab Ligához.

Juppé utalt arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) csak a Biztonsági Tanács döntése alapján lehet fordulni, az utóbbi szervezet mindmáig megosztott az ügyben. Moszkva és Peking nemrég megvétózott egy határozatot, amely elítélte volna a szíriai elnyomást.

Az ENSZ adatai szerint több mint hatezer embert öltek meg Szíriában a belpolitikai válság tavaly márciusi kezdete óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik