Nagyvilág

Magyarország elítéli az izraeli diplomaták elleni merényleteket

Magyarország határozottan elítéli az izraeli diplomaták ellen irányuló újdelhi robbantásos merényletet és a grúz fővárosban, Tbilisziben megkísérelt hasonló támadást.

Az izraeli nagykövetség egyik gépkocsiját hétfőn robbantották fel Újdelhiben; két ember megsebesült. A grúz fővárosban is hasonló merénylet készült az izraeli külképviselet ellen, de ott időben hatástalanították a pokolgépet.

A külügyi tárca nyilatkozata felhívja a figyelmet arra, hogy a nagykövetségek elleni támadások a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősülnek, mivel – a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény alapján – az államoknak mindent meg kell tenniük a külképviseletek sérthetetlenségének biztosításáért.

A Külügyminisztérium hangsúlyozza: Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, álláspontja szerint ezek a cselekedetek semmiféle politikai céllal nem igazolhatók – olvasható a kommünikében.

Az újdelhi merénylettel kapcsolatban a jeruzsálemi külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó részleteket közölni, mondván, ez biztonsági ügy. Indiai források úgy tudják, hogy egy gépkocsivezető és egy diplomatafeleség sérült meg.

A grúz rendőrség tájékoztatása szerint Tbilisziben a nagykövetség sofőrje észrevette, hogy egy tárgyat rögzítettek a képviselet egyik gépkocsijának az alvázára, és értesítette a hatóságokat. A tűzszerészek hatástalanították a pokolgépet.

A tettesek egyik esetben sem adtak még hírt magukról, de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán áll a merényletek mögött. Az iráni kormány tagadja, hogy köze lenne az izraeli diplomaták  ellen elkövetett, illetve megkísérelt merényletekhez.

Thaiföld fővárosában, Bangkokban egy iráni férfi robbantott fel három kézigránátot, a harmadik, feltehetőleg véletlenül működésbe hozott gránáttal lerobbantva saját lábait is. A robbantás körülményeit még vizsgálják a thai hatóságok, és több, a merénylethez köthető iráni állampolgárt még keresnek. Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak kedden Szingapúrban úgy vélte, a bangkoki merénylet is Iránhoz és a hozzá kapcsolódó siíta terrorszervezethez, a Hezbollahhoz köthető. A külügyminisztérium közleménye a thaiföldi esetet nem említi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik