Nagyvilág

Vádemelés a pakisztáni kormányfő ellen

Juszuf Raza Giláni ellen a pakisztáni legfelsőbb bíróság emelet vádat. Bebörtönzése politikai zűrzavarhoz vezethet.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság vádat emelt hétfőn Juszif Raza Giláni pakisztáni kormányfő ellen, amiért nem volt hajlandó újraindítani az Aszif Ali Zardari államfő elleni, korábban amnesztiarendelettel leállított korrupciós eljárásokat. Giláni a bíróságon nem ismerte el bűnösségét.

A helyi televíziós csatornák rendkívüli híradásban számoltak be a fejleményről, kevesebb mint fél órával az után, hogy a miniszterelnök megérkezett a bíróságra.

Ha Gilánit bűnösnek találják, távoznia kell tisztségéből, és akár fél év szabadságvesztésre is számíthat, ami könnyen politikai zűrzavarhoz vezethet az ázsiai országban.

Aszif Ali Zardari államfőnek azt vetik a szemére, hogy az 1990-es években svájci számlákra utalt át állami pénzeket. A pakisztáni igazságszolgáltatás azt kérte a kormánytól, hogy működjön együtt a svájci hatóságokkal az ügy kivizsgálásában, de Gilani visszautasította ezt a kérést Zardari mentelmi jogára hivatkozva.

A legfelsőbb bíróság azonban 2009-ben eltörölte a politikusokat, így Zardarit a büntetőjogi felelősségre vonástól védő általános amnesztiatörvényt, így szabaddá vált az út a képviselők elleni büntetőeljárás indítása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik