Nagyvilág

Öt napja maradt Orbánéknak

A hét végéig kell elküldenie válaszát a kötelezettségszegési eljárásokra a magyar kormánynak.

Kapcsolódó cikkek

Péntekig kapott határidőt a magyar kormány az Európai Bizottságtól, hogy reagáljon a január 17-i ülésen elindított három kötelezettségszegési eljárásárban felvetettekre. Az FN24 úgy tudja, valamennyi ügyben megvan a magyar válasz, már csak apróbb simítások vannak hátra. Az ügyek túlnyomó többségében engedékeny lesz az Orbán-kabinet. Mint egy forrásunk fogalmazott, Orbán Viktor hibát követett el januárban, mert nem mérte fel megfelelően a nemzetközi mozgásterét, az uniótól pedig hatalmas pofont kapott válaszul. Most viszont igyekszik kompenzálni.

Ennek némileg ellentmond Orbán Viktor az Egri Városi Televíziónak tett hétvégi kijelentése. “Nagyon sok, az európaiság iránt elkötelezett ember él, a többségünk ilyen Magyarországon. De az, amit tapasztalunk, az a viselkedés, az a bánásmód, az a nyegleség, az a bántó, sértő, inzultáló hangnem, ahogyan velünk és rólunk beszélnek, az bizony nem barátaivá tesz minket az Európai Uniónak és az európai gondolatnak, hanem inkább ellenfelévé” – fogalmazott a miniszterelnök. “Vagyis az, amit ma Magyarországgal csinálnak, pont az ellenkező hatást váltja ki” – tette hozzá a kormányfő.

Engedmények

Hogy ez a kijelentés bármiben is befolyásolhatja-e a tárgyalásokat, nem tudjuk. Az FN24 kormányzati forrásokból korábban úgy értesült, hogy az adatvédelmi ombudsmani poszt megszüntetésével kapcsolatos aggályok tekintetében engedni fog a kormány a Bizottságnak, így valószínűleg visszaállítják majd az intézményt. A bírák nyugdíjazásában egy kompromisszumos javaslattal állna elő a magyar fél: megmaradna a kifogásolt 62 éves nyugdíjkorhatár, ám kérelem benyújtása esetén tovább is hivatalba maradhatnának.

A jegybank függetlenségét kifogásoló felvetésekben valószínűleg szintén elfogadják majd a kritikákat, csupán két kérdéshez ragaszkodik továbbra is Orbán Viktor: a nemzeti bank elnökének fizetési plafonjához és eskütételéhez. Ezekben a kérdésekben viszont bizottsági forrásaink szerint valószínűsíthető, hogy az EU fog engedni.

Márciusban jöhet az IMF-segítség

Ha az Európai Bizottság elfogadja a kormány levelében foglaltakat és elkezdődik a parlamentben a jogszabályok módosítása, a kormány reményei szerint már március elején elkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel a pénzügyi segítségről. Információink szerint ez elsősorban attól függ, hogy a jegybanktörvénnyel kapcsolatos aggályokra mikor születik megnyugtató válasz.

Az, hogy a Nemzetközi Valutaalap milyen lépéseket kér majd a segítségért cserébe, még nem tudni, de forrásaink szerint az egészségügy és a tömegközlekedés privatizációja a listán lehet, az egykulcsos adó eltörlése viszont nem valószínű.

Szavaznak Magyarországról

Továbbra is napirenden tartják országunkat az unióban: a magyarországi jogalkotási folyamattal kapcsolatos állásfoglalásról való szavazás is szerepel az Európai Parlament (EP) csütörtöki, strasbourgi plenáris ülésének napirendjén. A magyar néppárti EP-képviselőcsoport nyilatkozatban ítélte el, hogy a szocialista, a liberális, a zöldpárti és a kommunista frakció ragaszkodik a Magyarországot elítélő határozat megszavazásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik