Nagyvilág

Gorbacsov: Putyin ideje lejárt

Gorbacsov szerint a jelenlegi kormányfőnek nem szabadna ragaszkodnia a hatalomhoz, különben az utcákon lesz vége.

Orosz vezetőként összes erejét kimerítette már Vlagyimir Putyin, és az arra való képtelensége, hogy változtasson a Kreml politikai rendszerén, csak újabb kormányellenes tömegtüntetések kiváltó oka lesz – vélekedett csütörtökön Mihail Gorbacsov.

Szinte majdnem biztosra vehető, hogy a jelenleg orosz kormányfőként tevékenykedő Putyin – aki 2000 és 2008 között volt Oroszország államfője – megnyeri a márciusban esedékes elnökválasztást, dacára a mostani, a Szovjetunió összeomlása óta nem látott volumenű kormányellenes tüntetéseknek.

A Szovjetunió utolsó elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: ha Putyin nem vesz erőt magán, és nem változtat a mostani dolgokon, akkor minden a köztereken végződik majd. “Nem hagyhatjuk, hogy így történjen. Már láttuk, mi történik a tereken” – jelentette ki Gorbacsov az arab tavasz eseményeire utalva.

Gorbacsov nemrég azt sürgette Putyintól, hogy mondjon le a hatalomról, és érvénytelenítse a decemberi, választási csalásoktól terhes parlamenti választások eredményét. A törvényhozási voksolást követően több ezren vonultak utcára Putyin kormánya ellen tiltakozva, amely a demonstrálók szerint nem tűri a Kreml politikájától eltérő véleményt, korlátozza a sajtószabadságot, és hozzájárul az országszerte széles körben elterjedt korrupcióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik