Nagyvilág

Le lehet-e váltani Obamát?

A felmérések szerint egyre nagyobb Obama előnye a legvalószínűbb ellenjelölttel szemben, a szakértő szerint azonban egy gyakorlatias kihívó leválthatja.

Kapcsolódó cikkek

Kedden folytatódik az amerikai elnökválasztási procedúra: a Republikánus Párt ezúttal Colorado és Minnesota államokban tart küldöttválasztó gyűlés, úgynevezett caucust. Ezen a választássorozaton dől el – valószínűleg nyárra –, hogy ki lesz a demokrata elnök, Barack Obama kihívója. (A procedúráról itt olvashat részleteket!) 

Jelenleg mindenki Mitt Romneyt, az ötgyermekes mormon ex-kormányzót tartja a befutónak. Bár maga az elnökválasztás még messze van (novemberben lesz csak a voksolás), már most azt jelzik a kutatások, hogy nagyon nehéz lesz megszorítani Obamát.

Egy friss, a Washington Post és az ABC News által közzétett közvélemény-kutatás szerint ugyanis Barack Obama népszerűsége 50 százalék fölé emelkedett Romneyval szemben. A biztos, regisztrált szavazók táborában 51-45 a jelenlegi elnök előnye, az összes amerikai választót tekintve pedig 52 százalék szavazna Barack Obamára és csupán 43 százalék Mitt Romneyra. Múlt hónapban még a republikánus aspiráns vezetett 48-46-ra a regisztrált, 47-76-ra az összes választó között. Azaz nem csak megfordult az eredmény, de egyre nyílik is az olló. Ráadásul ez a különbség már elég jelentős.


Fotó: Northfoto

Korai még győztest kiáltani

Az FN24-nek nyilatkozó Amerika-szakértő szerint az a kérdésfeltevés, hogy le lehet-e győzni Obamát, még korai, sőt, még az sem biztos, hogy végül Romney lesz az ellenfele. Mint Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének vezetője elmondta, hétről hétre, előválasztásról előválasztásra módosul, hogy épp ki kerekedik felül. „Az egyes előválasztási eredmények mitikusan fel vannak fújva. Romneyt például mindenki biztos kihívónak tartotta, mert 8 szavazattal nyert Iowaban. Aztán kiderült, rosszul számoltak és Santorum 60-nal több szavazatot kapott. Az előválasztások során minden republikánus csoportot meg kell nyerni a jelöltséghez. Nyárig bizonytalan marad a helyzet” – fogalmazott Frank Tibor.

A szakértő hozzátette: sem Mitt Romneyt, sem Newt Gringrich-t nem lehet abszolút nyertes embernek tekinteni. „Gringrich bár extrovertált, jól kinéző elnökjelölt, de sok rosszat írtak róla, ráadásul hamarosan betölti a 70-et. Romney az a fazon, amilyen az elnök szokott lenni: fehér, jóképű férfi, aki ereje teljében van és sok rosszat eddig nem lehetett hallani róla”.

Obamáé a helyzeti előny

Frank Tibor szerint azonban nagyban növelné a republikánusok esélyét Obamával szemben, ha dűlőre jutnának az aspiránsról, és egységesen lehetne egy nevet támogatni.

„A hivatalban lévő elnök mindig helyzeti előnyben van, ha közölni akar valamit, ott a sajtó, ingyen lehozzák a gondolatait, míg a kihívónak mindent saját zsebből kell állnia, magának kell elérnie, hogy írjanak róla. Másik oldalról viszont az emberek szeretik a változást. Obama jó szónok, jó gondolkodó, Romney azonban gyakorlatias, problémamegoldó ember lehet” – hangsúlyozta a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik