Nagyvilág

60 éve uralkodik a brit királynő

Új kutyafajtát tenyésztett ki, a retikül a titkos kommunikációs eszköze, akár egy teherautót is kiválóan megjavít, és már iPadje is van a 160 cm magas brit uralkodónak. II. Erzsébet királynő 60 éve lépett trónra.

A királynő és az állatok

Gyerekkora óta rajong a lovakért. Lótulajdonosként és –tenyésztőként rendszeresen látogatja a lóversenyeket, különösen az epsomi és az ascoti derbit. Az utóbbin több alkalommal is nyertek a lovai: 1954. június 18-án két lova (Landau és Aureole) is nyert egy-egy futamot, míg 1957-ben az ascoti derbi egy hete alatt négy lova is győzedelmeskedett.

A lóversenyen kívül a szabadidejében gyakran olvas krimit, és fejt keresztrejtvényt, olykor táncra is perdül egy-egy családi rendezvényen a skót táncokban jártas királynő, sőt szívesen sétál a királyi birtokokon a corgi kutyáival. Az uralkodásának az eddigi ideje alatt több mint 30 corgi kutyája volt. Az elsőt még a 18. születésnapjára kapta az apjától, és Susannak nevezte el. S azóta az első számú corgijának a leszármazottjai ugrálnak körülötte, és utaznak vele a repülőn, mivel II. Erzsébet nagyon ragaszkodik ehhez a kutyafajtához, amelyet a brit szigetek őshonos ebének tartanak.

Egy új kutyafajtát is meghonosított, amikor a corgit a húga, Margaret hercegnő Pipkin nevű tacskójával keresztezte, így született meg a „dorgi”. A corgi és a dorgi kutyáin kívül labradorokat és spánieleket is tart a Cambridge közelében fekvő sandringhami birtokán.

Az uralkodása alatt több élő állatot is kapott ajándékba, amelyekkel nem tudott mit kezdeni, ezért legtöbbször a londoni állatkertnek ajándékozta, mint például a Brazíliából „érkezett” jaguárokat és lajhárokat, valamint a kanadaiak ajándékát, a két fekete hódot.

II. Erzsébet és a corgik

A királynő és a technika

Köztudott, hogy II. Erzsébet királynő élénken érdeklődik a technika iránt, ebben az is közrejátszott, hogy a második világháború idején katonai segédtisztként autószerelői képesítést szerzett, és a brit hadsereg teherautóit javította. Nem idegenkedik a legújabb technikai vívmányoktól sem. A Buckingham-palota 2010. nyarán jelent meg a Flickr fényképmegosztó portálon, 2009-ben létrehozták az uralkodóház Twitter-profilját, 2007-ben pedig a YouTube videomegosztó portálon létesítetek külön csatornát a brit királyi családnak.

A Buckingham-palota honlapján pedig 1997 óta lehet szörfölni, a királyi szájton például online is lehet jelentkezni a palota üres állásaira, illetve hozzájuthatunk a királyi családról szóló legfrissebb hírekhez, fotókhoz.

A királynő 2003-ban küldte el első sms-ét, 2005-ben pedig megvásárolta első iPod multimédiás lejátszóját. Azóta már az iPad rabja lett, ugyanis 2011. nyarán annyira elbűvölte a táblagép, amikor az unokái, Vilmos és Harry herceg megismertették az Apple slágertermékével, hogy rögvest rendelt egyet magának is.

A közösségi média eszközei közül a Facebook maradt utoljára: a brit királyi uralkodóház 2010. novemberében csatlakozott a népszerű közösségi oldalhoz, és jelenleg már körülbelül 514 ezren lájkolják. A facebookos oldalán videókat, fotókat és híreket osztanak meg a „rajongókkal”, akik kommenteket is írhatnak, sőt üzenetet is küldhetnek a királyi családnak.

A királynő és ételei

I. Erzsébethez hasonlóan ő is az egyszerű, hagyományos brit ételekért rajong, a curry – akárcsak a hasonló csípős, fűszeres fogások – fel sem kerülhetnek a menüre. A kedvencei: a marhasült, a húspástétom, a bárányszelet, a pásztorpite, a füstölt tőkehal, az édes pogácsa (scones), a vajas kenyérpuding és a fagylalt. Reggelire rendszerint tojást (fehér helyett csak a barnásabb héjút, mondván az ízletesebb), pirítóst és lekvárt – olykor kolbászt – fogyaszt, hozzá pedig teát és narancslevet iszik. Kedveli a délutánonkénti teázást, amely az egyik kedvenc időtöltése. A speciális királyi teakeverékből készült teáját természetesen tejjel issza, hozzá pedig az elmaradhatatlan édes pogácsát, barna rákocskákat és uborkás szendvicset majszol. Ami az édességeket illeti, manapság is a mentakrémmel töltött csokiskeksz és az árpacukorból készült desszertek a kedvencei, akárcsak gyerekkorában. Aperitifként egy-egy pohár Martinit (felrázva, nem keverve – ahogy a 007-es itta a vodka martinit -, citromkarikával), Dubonnet (bor alapú aperitif) koktélt, gint, olykor pedig árpavizet iszogat.

A BBC által korábban forgatott dokumentumfilmből – amelyben a királynő szakácsainak a mindennapjait mutatták be – kiderül, hogy a hozzávalók közül egyedül a paradicsommal „gyűlik meg a baja”, annyira nem kedveli, hogy csupán a magok eltávolítása után lehet hozzáadni az ételekhez, illetve szervírozni neki.

A királynő és a divat

A brit uralkodónak van a legnagyobb ékszergyűjteménye, értékének a felbecsülésére azonban a brit uralkodóház képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection vezetője, Jonathan Marsden sem vállalkozott, mondván „abszolút felesleges és lehetetlen vállalkozás lenne”. A trónra lépésének a 60. évfordulója alkalmából a Buckingham-palota az idei nyári kiállítását az uralkodói gyémántoknak szenteli.

II. Erzsébet birtokában olyan híres drágakövek vannak, mint például a 105 karátos Kooh-i-Noor (magyarul: A hegy fénye) gyémánt, amely a koronáját ékesíti, valamint az a 23,6 karátos drágakő, amelyet esküvői ajándékként kapott John Williamson kanadai geológustól. Gyűrűből is több darabja van, ám ezek is csupán az ékszeresládikáját duzzasztják, mivel nem visel gyűrűt.

Szinte divatikonná vált a színes alkalmi ruháival, a különleges – ugyancsak változatos színekben pompázó – kalapjaival, valamint a kis retiküljével. A brit fogadóirodákban az ascoti futamok idején nemcsak a befutó lovakra lehet fogadni, hanem arra is, hogy a lóverseny első napján milyen színű kalapot visel majd a királynő.

A színpompás ruháiról úgy tartják, hogy többször nem veszi fel ugyanazt a ruhát, ám a királynő stylistja, a Buckingham-palotában élő Angela Kelly – aki már 16 éve dolgozik mellette – ezt alaposan megcáfolta (különösen most, a briteket is érintő gazdasági válság idején), mondván II. Erzsébet „újrahasznosítja” a ruháit, azaz mindig feldobja hol egy brossal, hol egy nyakékkel, hol pedig egy sállal. Tehát arra mindenképpen ügyel, hogy pontosan ugyanabban az összeállításban sose jelenjen meg kétszer. A kalapok terén sem sznob: korántsem ódzkodik attól, hogy a kedvenc kalapjait akár 20.-30. alkalommal is felvegye.

A kistáskák közül a Hermes Kelly és a Launer márkákra esküszik. A retiküljei azonban nemcsak arra szolgálnak, hogy abban tartsa az olvasószemüvegét, mentacukrot, pótharisnyát, töltőtollat, kis tükröt, rúzst, pénzt (5-10 fontot vasárnaponként adományra, amikor templomba megy), utazáskor pedig olykor keresztrejtvényt vagy egy pakli kártyát, hanem kommunikációra is használja. A retikül tartásának ugyanis megvan a sajátos üzenete: ha a táskát a bal karján tartja, akkor az azt jelenti, hogy minden rendben van, ám ha már a jobb karjára vándorol át a kistáska, akkor azt jelzi az udvarhölgyének, hogy már unja a beszélgetést és inkább odébbállna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik