Nagyvilág

Radioaktív víz folyt el Fukusimában

Több mint nyolc tonna radioaktív víz folyt el a Fukusima-1 erőmű négyes reaktorblokkjából - közölte a létesítményt üzemeltető Tepco.

Szakértők szerint az incidens nem okoz jelentős fennakadást az erőmű stabilizálásáért folyó erőfeszítésekben, de a japán kormány számára komoly kellemetlenséget okozhat az eset.

A kabinet jelenleg arról próbálja meg meggyőzni a közvéleményt, hogy újra kell indítani azokat az atomreaktorokat, amelyeket a tavaly márciusi földrengés és szökőár kiváltotta fukusimai katasztrófa után biztonsági átvizsgálás céljából leállítottak. Japán 54 reaktorából most csupán három üzemel.

A kedden felfedezett szivárgást egy cső szétrepedése okozta, amiért valószínűleg a hideg időjárás felelős – mondta a Tepco szóvivője, kiemelve, hogy az elfolyt víz radioaktív szennyezettsége nagyon kis mértékű. A víz egy tároló helyiségbe vezető csatornába folyt, és nem jutott ki az erőműből.

“Nem mondanám, hogy ez egy pozitív fejlemény, de az sem valószínű, hogy növeli a nyugtalanságot az atomerőművek biztonságával kapcsolatban – mondta Szumita Kendzsi, az Oszakai Egyetem tiszteletbeli professzora – Ha nem történt volna meg a fukusimai baleset, akkor egy ilyen incidenst valószínűleg be sem jelentettek volna”.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége egyhetes helyszíni vizsgálat után kedden arról számolt be, hogy ajánlásaival összhangban állnak a japán atomerőművekben végzett hatósági ellenőrzések, de több erőfeszítést szorgalmazott annak érdekében, hogy helyreálljon az állampolgárok bizalma az atomenergiában.

Az energiahordozókban rendkívül szegény szigetországban a márciusi katasztrófát megelőzően az áramellátás közel egyharmadát adták az atomerőművek. A kormány a zavartalan áramellátás biztosítása érdekében minél hamarabb szeretné újraindíttatni a leállított reaktorokat, de a lakossági félelmek és a helyi önkormányzatok tiltakozása miatt egyelőre kérdéses, hogy ez sikerül-e.

Korábbi jelentések szerint a nyári csúcsidőszakban az energiaszolgáltatók a rektorok újraindítása nélkül is képesek lesznek az áramigény kielégítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik