Nagyvilág

Gyilkos tél tombol Európában

Európa-szerte tombol a tél, a Duna és a Fekete-tenger is befagyott helyenként, többtucatnyian fagytak halálra. Van, ahol az utcai demonstrációt sem javasolják a hideg miatt, másokat a tetőről kellett kimenteni házukból, annyira behavazott.

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon rendkívüli intézkedéseket hozott a hideg idő, a katasztrófavédelem készül a várható havazásra. Európa más részein azonban sokkal keményebb a tél, rengetegen fagynak halálra napról napra. Van, ahol még a tenger is befagyott, máshol a tüntetésről is lebeszélik az embereket.

Az utóbbi 24 órában húszan fagytak meg Ukrajnában, s ezzel csütörtökre 63-ra nőtt a rendkívüli hideg áldozatainak  száma. Közülük 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, míg nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűléses tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be.

A nagy hideg miatt az ország több mint 14 ezer iskolájában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. Csütörtökre virradóra a Kárpát-melléken – Ivano-Frankivszk megyében – és Észak-Ukrajna egyes helyein mínusz 33 fokot, a keleti és déli országrészekben pedig mínusz 20–25 fokot mértek, míg a Krímben és Kárpátalján mínusz 18–23 fok volt a hőmérséklet.

Hidegben veszélyes tüntetni

Oroszországban a –18 fokos hideg miatt az országos tiszti főorvos a választások tisztaságáért meghirdetett tüntetésről is lebeszélné az embereket. Gennagyij Onyiscsenko attól tart, hogy mivel a moszkvaiak nem öltözködnek melegen, az utcán még egy órát sem fognak kibírni. Február negyedikére a parlamenten kívüli ellenzéki pártok és mozgalmak több tízezres tiltakozó felvonulásra és tüntetésre kaptak engedélyt a moszkvai hatóságoktól.


A képre kattintva galéria nyílik Európa legfagyosabb pontjairól!
Fotó: AFP / Mustafa Ozer

Nemcsak Moszkvában tombol a tél, hanem a szubtrópusi Szocsiban is hatalmas hó borított be mindent. Az üdülőhelyen a hullámlovaglásra használatos, felfújható banánon szánkóztak az emberek. Novoszibirszkben, a 40 fokos fagyban félszázan jelentkeztek a kórházakban. Az orosz legfőbb ügyészség tekintettel a nagy hidegre, kötelezte a rendőröket, hogy előzetes egyeztetés nélkül szállítsák a magatehetetlen italos embereket az egészségügyi központokba, amelyek ugyancsak büntetőjogi felelősséggel tartoznak az ilyen állampolgárok ellátásáért.

A rendkívüli hideg miatt Cseljabinszkban és az Altáj-hegység lábánál a mínusz 30-36 fokos hideg miatt iskolai szünetet rendeltek el. Nyizsnyij Novgorodban, Oroszország európai részén lévő történelmi városban közel háromezren maradtak fűtés nélkül reggel a mínusz húszfokos hidegben.

A pisilő fiú majdnem, a Duna és a tenger befagyott

A dermesztő hideg miatt “elapadt” Belgium egyik legismertebb jelképe, a Maneken Pis, azaz a kisdolgát végző kisfiú szobra. Fagyásról nincs szó, a városi hatóság egyszerűen elzáratta a vízáramlást, ugyanis szerda éjjel mínusz 10 Celsius-fok volt Brüsszelben.


Életkép a Nógrád megyei Zabarból – A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI / Komka Péter

Bulgáriában szerda hajnalban helyenként mínusz 30 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, és 350 kilométeres szakaszon egyes helyeken befagyott a Duna. A leghidegebbet az ország középső részén lévő Szevlievóban mérték, ahol -31,4 fok volt. A rettentő hideg tíz ember halálát okozta egy hét alatt a sajtó szerint.

Romániából azt jelentették, hogy egyes partszakaszokon a Fekete-tenger is befagyott. Romániában tizennégyre emelkedett a szélsőséges időjárás halálos áldozatainak a száma. Az elmúlt 24 órában hatan fagytak meg. Szerda hajnalban a Kovászna megyei Bodzafordulón mínusz 32 fok volt.

Havazás és fagyhalál

Szerbia közepén a folyamatos, erős havazás miatt drámai a helyzet. Néhol a hó vastagsága eléri az öt métert, és csak a házak teteje látszik ki alóla. Tizenkét embert hoztak le, akik egy temetésre mentek, de a vastag hó miatt járhatatlan úton már nem tudtak visszatérni. A halálos áldozatok száma ötre nőtt.

Görögországban egy szerdai jelentés szerint már egy második illegális bevándorló, egy afrikai ember fagyott meg, amikor át akart kelni az Évrosz határfolyón, de az áradás miatt elakadt. Azon a vidéken a hét vége óta mínusz tíz fokra hűl le a levegő.


Szófia – A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: AFP / Nikolay Doychinov

Közép-Európa északi részén, Lettországban rekordhideg, mínusz 27 fok volt, ott tízen fagytak meg januárban, és legalább négyen vesztették az életüket a fűtés okozta véletlen tüzekben. Csehországban egy, Szlovákiában eddig két ember halálát okozta a hideg. Huszonkilencen fagytak meg egy hét alatt Lengyelországban, rendőrségi adatok szerint ugyanebben az időszakban a szén-monoxid-mérgezéseknek tizenegy halálos áldozatuk volt.

Szokatlan hideg

Dalmáciában az adriai szigeteken is esett hó, ami ritka jelenség. A tenger másik oldalán, Olaszországban is sok helyen havazott, és arra számítanak, hogy ez a hét lesz a leghidegebb 27 év óta. Dél-Olaszországban azért okoz különös problémát a havazás és a hideg idő, mert a lakások többségébe nem építettek fűtőberendezést. Északon iskolákat zártak be, a közlekedés megnehezült, és elhalasztottak több labdarúgó-mérkőzést.

Hollandiában viszont sokan várják a hideghullámot, mert azt remélik, hogy már a napokban meg lehet szervezni az első maratoni korcsolyázást a csatornákon, természetes jégen. A sport szerelmesei abban is reménykednek, hogy 1997 után először ismét sor kerülhet a híres Elfstedentocht teljesítésére, azaz egy olyan korcsolyázó körútéra, amely 200 kilométer hosszan egy tucat várost érint.

Ahol mindig hideg van
A mostani mínuszok még mindig eltörpülnek a világ leghidegebb helyei mellett. Egy blogon összegyűjtötték a világ legfagyosabb tájait. Az Antarktiszon például a tengerszint fölött, a 3500 méteren található Vosztok orosz kutatóállomáson mérték eddig a leghidegebbet a Földön: 1983. július 21-én -89,2 Celsius-fok volt. De a kanadai Eurekában is csupán -20 fok az éves középhőmérséklet, télen pedig nemigen szokott -40 foknál melegebb lenni. Az Oroszországhoz tartozó Ojmjakon településen sem ritka télen a -60 fok, ami azért érdekes, mert nyáron viszont gyakran 30 fok fölötti hőséget mérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik