Nagyvilág

Eljárás az óceánjáró balesetének kivizsgálására

Előzetes eljárást indít a párizsi ügyészség a Costa Concordia olasz óceánjáró luxushajó balesetének kivizsgálására.

A vádhatóság felkérte a tengeri csendőrséget, hogy hallgassa meg az ügyben a francia túlélőket. A közlemény szerint a csendőrség feladata lesz a francia tanúvallomások alapján meghatározni a baleset körülményeit és azt, hogy a hajó kiürítése és az emberek mentése milyen feltételek mellett történt, valamint felmérni a személyes károkat és a tragédia által okozott pszichológiai hatásokat.

A balesetben 32 ember, köztük 6 francia állampolgár vesztette életét. Eddig 17 holttestet találtak meg és 15 eltűntet keresnek. A Costa Concordia olasz óceánjáró január 13-án éjjel a toszkánai partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára borult. A luxushajó fedélzetén tartózkodó 4229 személy között 462 francia utazott. Közülük négy személy holttestét találták meg, két személyt eltűntnek nyilvánítottak.

A francia áldozatok hozzátartozói és a túlélők által Franciaországban tett valamennyi feljelentését a párizsi ügyészég vizsgálja ki, de azok száma egyelőre nem ismert.

Egy bordeaux-i túlélő azt jelezte a baleset után, hogy az óceánjárót üzemeltető Costa Croisieres cég ellen kíván panaszt tenni. Egy touloni ügyvéd, Frédéric Casanova több túlélő képviselőjeként szintén feljelentést tett a társaság ellen cserbenhagyás bűncselekménye, mások életének veszélyeztetése, gondatlanságból elkövetett emberölés és a biztonsági előírások figyelmen kívüli hagyásának gyanújával. Egy toulouse-i áldozat családja szintén gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyújtott be panaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik