Nagyvilág

A Falkland-szigetekre vezényelték Vilmos herceget

A vitatott hovatartozású Falkland-szigeteken kezdett katonai szolgálatot Vilmos herceg, a brit uralkodó unokája.

A 30 éves Vilmos herceg, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban, a brit királyi légierő (RAF) mentési-kutatási feladatokat ellátó helikopterpilótájaként szolgál, és alakulatával együtt érkezett csütörtökön a Falkland-szigetekre. A herceg hat hetet tölt az RAF Mount Pleasant nevű támaszpontján, amely a szigetek légterét őrzi.

A Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő szigetcsoportot, amely brit felségterület, Argentína régóta magának követeli. A szigeteket az argentin hadsereg 1982-ben rajtaütésszerűen megszállta, a brit hadsereg azonban visszaszerezte. A 74 napos háborúban 255 brit és 649 argentin katona esett el.

Jóllehet a brit-argentin kapcsolatok azóta normalizálódtak, a Falkland-szigetek körüli viszály azonban időről időre felizzik. A legújabb diplomáciai konfliktus két éve robbant ki, amikor Argentína hírét vette, hogy a britek olajfeltáró fúrásokra készülnek a szigetek körüli vizeken. A tét nem csekély: szakértői becslések szerint a Falkland-szigetek óceáni talapzata akár 60 milliárd hordónyi nyersolajkészletet is rejthet; ez vetekszik az északi-tengeri – már kimerülőben lévő – olajkinccsel.

Az argentin külügyminisztérium Vilmos érkezésének előestéjén nyilatkozatban szólította fel a brit kormányt arra, hogy ne a szigetcsoporttal kapcsolatos viták felszításával próbálja elterelni a brit közvélemény figyelmét saját politikai döntéseiről. Az argentin kormány közleménye “kardcsörtetéssel” vádolta a brit kormányt, Vilmost pedig azzal, hogy “hódítóként” érkezik a Falkland-szigetekre.

Argentína az év elején ismét megerősítette területi igényét a partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő szigetekre, és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a mintegy háromezer lakosú terület hovatartozásáról. Nagy-Britannia 1833-ban foglalta el a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett területet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik