Nagyvilág

A gyász és a harag napja Szíriában

Péntek óta mintegy 300 ember halt meg az erőszakhullámban.

A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) kedden a gyász és a harag napját hirdette meg, miután a közel-keleti országban az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett az erőszakcselekmények száma. A tanács nehezményezte, hogy a nemzetközi közösség nem tesz sürgős lépéseket a civilek megvédése érdekében. A külföld megosztottságából Aszad rendszere húz hasznot – hangoztatta a szíriai ellenzéki szervezet.

Hétfőn a damaszkuszi külügyminisztérium közleményben jelentette ki, hogy Szíria továbbra is megvédi magát a terrorizmussal szemben. A tárca egyben élesen bírálta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, mert véleménye szerint a káosz szítására törekednek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ülést tart, amelyen napirendre kerül a szíriai helyzet: francia diplomáciai források szerint a BT 15 tagja közül legalább 10 támogatja az Arab Liga politikai átmenetet célzó határozattervezetét, amely felszólította Aszadot, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállítása céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik