Nagyvilág

A kérdés, amelytől fél Obama

Úgy tűnik, az Egyesült Államok elnöke úgy fél a marihuána legalizálását firtató kérdésektől, mint a tűztől.

A Google új közösségi oldalán válaszol a netezők YouTube-on keresztül feltett kérdéseire hétfőn az újraválasztásáért küzdő Barack Obama. Úgy tűnik azonban, hogy csak a legnépszerűbb kérdéssel nem foglalkozik majd. Azzal, hogy támogatja-e a marihuána törvényessé tételét, és befejezi-e a kérdezők szerint káros amerikai háborút a drogok ellen.

A Fehér Ház már korábban is kerülte a kérdést az interneten tartott „lakossági fórumokon”. Tavaly januárban hiába foglalkozott a kétszáz legnépszerűbb kérdésből 198 a marihuána legalizálásával egy YouTube-os találkozón, Obama nem válaszolt a kérdésre. Csakúgy, mint a 2011. április 20-án, a cannabis nem hivatalos ünnepnapján, a Facebook székházában tartott találkozón, ahol nem engedték, hogy a netezők szavazzanak a kérdésekre, és ezzel sikerült elásniuk a témát.

A kényes téma most is dominálta az eseményt: a Fehér Ház YouTube oldalán az első húsz legnépszerűbb kérdésből 18 a marihuána legalizálását firtatta. Mindezt annak ellenére, hogy megpróbálták kicenzúrázni a kérdést – közölte a cannabis törvényessé tételéért küzdő NORML. A szervezet kérdése, amely pár óra alatt több mint négyezer pozitív szavazatot kapott, ugyanis egyszer csak „eltűnt” az oldalról, azzal az indokkal, hogy „helytelen” volt.

Miután a NORML ezt közzétette, az oldalt elárasztották a marihuánás kérdések, amelyeket először szintén töröltek, de végül valószínűleg feladták a küzdelmet az adminisztrátorok, és fent maradhattak– írta a NORML. A szervezet számítása szerint újra és újra felrakott kérdésükre összesen több mint 21 ezer szavazat érkezett, amellyel a legnagyobb érdeklődésre számító téma lett.

Ezek után nagyon valószínűnek tűnik, hogy a választásra készülő Obama újra távol fogja tartani magát a megosztó, politikailag veszélyes terepnek számító témától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik