Nagyvilág

Kimarad Magyarország a gazdasági csúcsból

Senki sem képviseli Magyarországot az egyik legrangosabb világgazdasági fórumon, Davosban. A szakértő szerint pedig hiba kihagyni.

Az idén 42. alkalommal megrendezett davosi világgazdasági fórum magyar felszólaló nélkül zajlik. A davosi fórumon a világ politikai és üzleti elitjének krémje sorakozik fel évről évre, hogy megvitassák a legégetőbb kérdéseket. Az idei találkozó témája: “A nagy átalakulás: új modellek kialakítása”. Bár összesen öt különböző témakörben – gazdasági növekedés, környezeti fenntarthatóság, pénzügyi rendszerek, egészségügy és szociális növekedés – közel félszáz témakörről lesznek beszélgetések, igazából mindenkit az európai hitelválság és annak megoldása foglalkoztat.

Mint az FN24 a Külügyminisztérium sajtóosztályától megtudta, Magyarországról senki sem utazott az eseményre. Mint írják a Világgazdasági Fórum az évek során „szétfeszítette” Davos üdülőfalu logisztikai kereteit. Ezért a szervezők tavalytól kezdve „szétbontották” a Fórumot regionális találkozókra, s a korábbi szokásos januári éves találkozó a jövőben a G20 országokra, illetve néhány, svájci szempontból kiemelkedően fontos partnerre koncentrál. „Ezen kívül külön rendeznek a világ egyes nagy térségeivel foglalkozó fórumokat is. Ezért – a Külügyminisztérium rendelkezésére álló információk szerint – nem lesz Magyarországot képviselő felszólaló a találkozón” – fogalmazott a szaktárca illetékese lapunknak.

Arra lapunk nem kapott választ, hogy Orbán Viktort meghívták-e a davosi tanácskozásra. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője lapunk kérdésére e-mailben csupán annyit közölt, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök meghívást kapott a World Economic Forum soron következő tanácskozására, melyet június elején Isztambulban rendeznek meg”.

Impozáns társaság

Az idei társaság pedig impozáns: az eseményt Angela Merkel nyitotta meg, de ott van Nicolas Sarkozy francia elnök, Christine Lagarde, az IMF és Mario Draghi, az Európai Központi Bank vezetője is. Várják az eurózóna „perfiériájára” került országok (Olaszország, Portugália, Spanyolország) vezetőit és a különutas brit miniszterelnököt, David Cameront is. Idén sem vesz részt ugyanakkor Barack Obama amerikai elnök.

Az esemény fényét növeli, hogy több uralkodói család is ellátogat a svájci üdülőhelyre, így a Saudi királyi család több tagja és a norvég herceg is. A büfénél mellettük olyan milliárdosokkal és mágnásokkal lehet összefutni az ötnapos rendezvény során, mint Soros György, Vittorio Calao, a Vodafone feje, vagy épp Marc Bolland, a Marks & Spencer irányítója.

Fontos lenne a részvétel

A Davosi Világgazdasági Fórumon hivatalos döntéseket nem hoznak, ám az itteni formális és informális megbeszélések több esetben oldottak már meg politikai konfliktusokat, vagy indítottak el gazdasági megoldásokat. Ezért is lett volna fontos a magyar részvétel a szakértő szerint. Mint a Political Capital vezető elemzője az FN24-nek elmondta, ez gazdasági szempontból egy fontos fórum, ahol az informális háttérbeszélgetéseknek is nagy szerepe lehet. „Jó kapcsolatokat lehet kialakítani befektetőkkel, meg lehet nyerni a pénzügyi világ prominenseit Davosban, ezért ez fontos esemény lenne, amelyet azonban a magyar diplomácia hagyományosan elhanyagol” – fogalmazott Juhász Attila.

Mint elmondta, Magyarország évek óta kimarad az eseményből. „Nem új keletű tehát a magyar kormány hozzáállása, gyakran semmilyen szinten sem képviselik Magyarországot. Gyurcsány Ferenc is csak egyszer volt ott, Bajnai Gordon sem ment el személyesen” – mondta a politológus. Kiemelte ugyanakkor, hogy a gazdaságilag problémás országok, mint például Olaszország, idén szintén nem a legmagasabb szinten képviseltetik magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik