Nagyvilág

Emberközelivé szeretnék tenni az EU-t

Közös különszámot ad ki hat európai vezető napilap annak érdekében, hogy az eurózónát sújtó adósságválság idején közelebb hozzák az olvasókhoz az Európai Uniót - adta hírül a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A spanyol El País, a brit The Guardian, a francia Le Monde, a német Süddeutsche Zeitung, a lengyel Gazeta Wyborcza és az olasz La Stampa napilapok Europa című különkiadása az integráció jelenlegi helyzetét elemző cikksorozatokkal készül.

Az első kiadás – Barack Obama amerikai elnök keddi évértékelő beszédére rímelve – Az Unió helyzete címet kapta. Az elképzelés lényege, hogy a különböző nézőpontokon keresztül lehetővé tegyék az olvasóknak az Európát jelenleg sújtó gazdasági és ideológiai válság átfogóbb megértését.

Az írások hat ország nyelvén olvashatóak, lesznek közöttük vezető politikusok portréi is, amelyeket másik tagállam újságírói készítenek. Mario Monti olasz miniszterelnökről például spanyol szemszögből írt portré készül, amellyel az egymásról kialakított nemzeti sztereotípiákat kívánják eloszlatni.

Angela Merkel német kancellár hosszú interjút adott a nemzetközi különszámnak, a szerzők között pedig olyan nevek szerepelnek, mint Umberto Eco író, Anthony Giddens szociológus és Gordon Brown volt brit miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik