Nagyvilág

Bécsben magyarázta a kormány bizonyítványát az államtitkár

A politikairól szakmai síkra kell terelni a magyar kormány politikája körüli vitát - hangsúlyozta Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön Bécsben újságírók előtt.

“A politikai-ideológiai vita alakuljon át azzá, aminek Európában értelme van, szakmai-jogi vitává” – fogalmazott az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, nem arról van szó, hogy a kormány “engedett” az Európai Bizottságnak. “Egy párbeszédről van szó, amelyben mindkét oldal érveket sorakoztat fel, és amelynek a végén kompromisszum áll” – mondta. Megerősítette, hogy a kormány 26 napon belül elküldi válaszát az Európai Bizottságnak.

Ha sarkalatos törvényekről bebizonyosodik, hogy nincsenek összhangban az európai törvénykezéssel, természetesen hozzá lehet azokat igazítani az uniós joghoz – mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár az újságírók előtt hangsúlyozta, Magyarország egy strukturális reform közepén tart. Kitért arra is, hogy a kormány bízik a foglalkoztatás növekedésében. Hangsúlyozta, a magyar gazdaság szilárd alapokon áll. A folyó fizetési mérleg pozitív, és 2011-ben, az ország uniós csatlakozása óta először, teljesült a GDP arányosan számított 3 százalék alatti hiánycél. Kijelentette többek között azt is, hogy a magyar gazdaság nyitott gazdaság, egy nagyon bizonytalan nemzetközi környezetben, amelynek a hatásaitól nem mentesülhet.

Kérdésre válaszolva kijelentette, bármely, a várható IMF-megállapodás keretösszegére vonatkozó becslés “egyelőre csak találgatás”. Az államtitkár elhárította, hogy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban – mint fogalmazott – “feltevésekbe” bocsátkozzon. Megerősítette ugyanakkor, a kormány bízik abban, hogy a megállapodás március végéig megszületik.

A médiaszabadság európai helyzetét vizsgáló uniós szakértői munkacsoport véleményét a kormány tiszteletben tartja, de nem ért egyet a Magyarországra vonatkozó megállapításaival – mondta Kovács Zoltán az MTI kérdésére. “Ettől a csoporttól ugyanazt várjuk, mint az Európai Bizottságtól, hogy európai jogi kérdésekben pártatlanul, elfogulatlanul járjanak el” – tette hozzá. Rámutatott, hogy a testületnek nincs döntéshozatali hatásköre, a feladata tanácsadó jellegű. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt pontokon már módosították a médiatörvényt. “Az Alkotmánybíróság december eleji határozatában szereplő pontokat pedig május végéig ki fogjuk javítani” – tette hozzá.

Kovács Zoltán csütörtökön Bécsben munkamegbeszélésen találkozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjével, Dunja Mijatoviccsal. Az államtitkár elmondta, a találkozóra a korábban kialakult rendszeres kapcsolattartás keretében került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik