Nagyvilág

Soros a német válságmodellt kritizálta Davosban

Soros György Davosban bírálta Németország európai válságmenedzselését: szerinte Németország "olyan politikát diktál, amely deflációs következményekkel járó adósságválsághoz vezet".

Soros György a bírálatában felteszi azt a kérdést: vajon mikor válik nyilvánvalóvá, hogy “a valutaunió önromboló pályán halad”.

A válságból való kilábaláshoz Soros azt javasolja, hogy az olyan válságországokat, mint Görögország, ne csupán szigorúbb államháztartási szigorra kényszerítsék, hanem olyan ösztönzést is adjanak nekik, amely a deflációs spirál kialakulását megakadályozza. Ezeknek a gazdaságnövekedési kezdeményezéseknek az EU-ból magából kellene jönniük – véli.

Soros György egyúttal azt veti Németország szemére, hogy az az euróövezeti válságországok elé elérhetetlen célokat tűz, és ezzel maga ellen hecceli ezeket az államokat.

“Európa többi része nem Németország” – mutatott rá Soros, aki szerint a jelenlegi euróövezeti válságkezelés ellenállással találkozik a periférián levő országokban. “A magyarországi fejlemények csak a kezdetet jelentik” – hangsúlyozta a magyar származású milliárdos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik