Nagyvilág

Orosz kémbotrány Kanadában

Kanada kiutasított négy orosz diplomatát, miután a múlt héten őrizetbe vettek egy kanadai katonát, akit a hatóságok egy külföldi ország javára végzett kémkedéssel gyanúsítanak.

Az érintett négy orosz nevét és beosztását nem hozták nyilvánosságra, de már törölték őket az akkreditált személyek listájáról. A CBC (Radio Canada) közszolgálati csatorna értesülése szerint néhány diplomata már az ügy kirobbanását követően elhagyta az országot.

A kanadai orosz nagykövetség egyik tisztviselője, akit idézett The Globe and Mail című torontói napilap, ugyanakkor cáfolta, hogy távozásuk összefüggésben állna a kémkedés gyanújával, és azt állította, csupán a diplomaták rotációs alapon történő cseréjéről van szó.

A kanadai igazságügyi tárca által hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a 40 éves Jeffre Paul Delisle-t a titokvédelmi törvény megsértésével vádolják, és azzal, hogy 5 éven keresztül egy külföldi állam felderítő szolgálata számára szolgáltatott ki bizalmas információkat.

A katona rangját és beosztását nem közölték, sem azt, hogy milyen természetűek az átadott információk. Amennyiben bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönt is kaphat Jeffre Paul Delisle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik