Nagyvilág

A nadrágviselés jogáért tüntettek nők Malawiban

A nők azután vonultak utcára, hogy közülük többeket nyilvános helyen erőszakkal levetkőztettek, mert nadrágot viseltek.

Mintegy kétezer nő tüntetett pénteken a dél-afrikai Malawi legnagyobb városában, Blantyre-ban a nadrágviselés jogáért. A tüntetőkhöz csatlakozott Joyce Banda alelnök is, hogy kifejezze szolidaritását nő társaival. A hosszú fehér ruhát öltött Banda Bob Marley “No woman, no cry” című dalára táncolt a tüntetőkkel.

Ez utóbbiak közül egyesek olyan pólót viseltek, amelyen Béke, illetve “Árus, nálad vásárolok, mégis levetkőztetsz?” felirat volt olvasható.

A megmozduláson a kormány több tagja és ellenzéki vezetők is megjelentek. Banda maga is az ellenzék egyik vezéralakja azóta, hogy összeveszett Bingu wa Mutharika elnökkel.

A malawi rendőrség szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vett tizenöt “bűnözőt”, vándorárust és dologtalant, akik a fővárosban, Lilongwében nőket támadtak meg, levették nadrágjukat és pólójukat, majd a pénzüket is elvették. Bingu wa Mutharika elnök csütörtökön kiállt a nők mellett, mondván hogy azt viselnek, amit akarnak, s a nadrág szerinte jobban is védi a nőket, mint a szoknya.

A világ egyik legszegényebb, mélyen konzervatív beállítottságú országában Kamuzu Banda három évtizedes önkényuralma alatt a nők nem viselhettek nadrágot, a tilalmat csak 1994-ben oldották fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik